Witam wszystkich serdecznie.
Chciałbym Wam przedstawić program napisany przeze mnie w C#. Jak sama nazwa wskazuje, służy on do monitorowania wydajności systemu
Kilka screenów:
Aplikacja jest oparta o system pluginów (czyli wtyczek w postaci dynamicznie dołączanych bibliotek .dll, nawet bez potrzeby ponownego uruchamiania aplikacji
). Póki co, istnieją tylko pluginy do monitorowania procesora, pamięci ram, oraz szybkości wysyłania i odbierania danych na dowolnym interfejsie sieciowym. Niedługo pewnie pojawi się coś do dysku twardego etc. Można również w bardzo prosty sposób napisać własny miernik, jeśli będzie ktoś zainteresowany to napiszę krótki tutorial jak to zrobić. W aplikacji zaimplementowałem również aktualizacje automatyczne, więc nie trzeba ręcznie pobierać każdej nowej wersji
Czasami są jednak takie zmiany, z którymi aktualizacja automatyczna nie będzie sobie mogła poradzić, wtedy zamiast okienka automatycznej aktualizacji, pojawi się okienko z linkiem do pobierania instalatora najnowszej wersji.
Co do wymagań systemowych: .NET Framework 4 (Client Profile w zupełności wystarczy). Program napisany został pod Windows 7 (działa zarówno na x64 jak i x86), powinien również działać pod Vistą ale nie sprawdzałem tego. Na pewno nie uruchomi się na starszych systemach. I jeszcze jedna ważna kwestia, jako że aplikacja wykorzystuje Aero Glass, musimy mieć włączoną kompozycję Aero.
Aplikacja jest stosunkowo lekka, praktycznie w ogóle nie obciąża komputera. W pamięci zajmuje około 25MB, natomiast użycie procesora na poziomie 0% (mam i5, nie sprawdzałem na słabszych procesorach).
Na razie jest to wersja beta, więc mogą zdarzać się bugi. Byłbym wdzięczny jeśli znalazłby się ktoś chętny do testowania i wyrażania opinii
Link do pobierania:
http://signum.c0.pl/download/system_monitor_beta_0.5.2.1274_setup.exePS: Jako że na tym forum nikt mnie nie zna, od razu uprzedzam wszelkie podejrzenia: aplikacja nie jest żadnym trojanem\wirusem ani niczym podobnym. Jeśli ktoś nie wierzy a mu się nudzi, to może to w bardzo prosty sposób sprawdzić, instalując ten program w piaskownicy lub na maszynie wirtualnej i monitorować zachowanie np. darmowym programem ProcessMonitor