TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Acer Aspire 5755G - czysta instalacja (reinstall) 7 Home Premium 64 bit SP1 PL

Offline seven

Witam.
Poczytałem trochę, ale teraz chciałem się upewnić czy dobrze chce zrobić.

Mam Acera Aspire 5755G z preinstalowaną 7 Home Premium 64 bit SP1 PL i oczywiście z recovery. Chcę zainstalować system od nowa, ale całkowice po swojemu, nie korzystając z recovery (bo wtedy zainstaluje mi się znowu system zmieniany przez producenta).
Sformatuję dysk i usunę wszystkie partycje (oprócz C systemowej, bo po co skoro już jest zrobiona) np. GParted, a potem utworzę inne partycje według własnego uznania. Zainstaluję dokładnie taką samą wersję 7, czyli Home Premium 64 bit SP1 PL i podczas instalacji wpiszę klucz znajdujący się na spodzie lapka.

Instalator aktywuje bez problemu czy będzie trzeba dzwonić do Microsoftu i telefonicznie aktywować? Jeżeli tak, to czy będą w moim przypadku jakieś problemy przez telefon?

7 zainstalowana, więc teraz jej podstawowa konfiguracja (wcześniej ściągnąłem sterowniki do grafiki ze strony nVidii oraz odpowiednie sterowniki do lapka ze strony Acera). Instaluję stery do chipsetu, karty dźwiękowej, grafiki, Wi-Fi itd. Potem pozostaje już tylko konfiguracja samego systemu.

Czy jeżeli tak zrobię to wszystko będzie ok? Co powinienem zmienić?

Offline igbron

• 166
Odp: Acer Aspire 5755G - czysta instalacja (reinstall) 7 Home Premium 64 bit SP1 PL
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudzień 2011, 13:53:58 »
Najprawdopodobniej numer seryjny który posiadasz nie zostanie aktywowany podczas instalacji systemu od nowa. Będzie więc potrzeba aktywowania systemy przez telefon. Spróbuj uzyskać pomoc techniczną z Microsoftu w tej sprawie przed instalacją. Z tego co mi wiadomo to numer na spodzie lapka nie jest tym właściwym, gdyż producenci nowych lapków uzyskują licencje na instalowane systemy zbiorowo.

Offline seven

Odp: Acer Aspire 5755G - czysta instalacja (reinstall) 7 Home Premium 64 bit SP1 PL
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudzień 2011, 16:05:04 »
Mogę aktywować przez telefon, nie ma problemu, ale skoro numer seryjny z naklejki nie jestem poprawnym (co jest dla mnie trochę dziwne), to w takim razie jaki jest? Przecież on powinien być dostępny bez problemu

Offline igbron

• 166
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudzień 2011, 19:45:49 »
Poczytaj to = http://www.w7forums.com/home-windows-7-install-and-uninstall-backup-and-restore-windows-7-activation-t4526.html - stwórz kopię aktywacji systemu, a po instalacji aktywuj od nowa. Kopię zapisz na dysku przenośnym.

Offline igbron

• 166
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudzień 2011, 19:54:14 »
Te linki nie działają. Skorzystaj tylko z instrukcji, a program pobierz stąd: http://www.filecrop.com/46289740/index.html

Offline seven

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Grudzień 2011, 10:51:30 »
No dobra, wygląda, że wszystko powinno być ok, ale nie ma wtedy ryzyka, że system nie przyjmie klucza? Przecież tak naprawdę to się chyba nie różni wiele od ręcznego wpisania?

Offline igbron

• 166
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Grudzień 2011, 19:49:46 »
Czy w stworzonej kopii klucza aktywacyjnego numer jest ten sam co na etykiecie licencji umieszczonej na spodzie lapka - jeżeli tak to z ponowną aktywacja nie powinno być żadnego kłopotu.

Offline seven

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Grudzień 2011, 20:39:43 »
Chodzi o te numery które są w pliku key.txt? Jeżeli tak, to żaden ciąg nie zgadza się z żadnych z tych, które są umieszczone na nalepce  :o

Offline igbron

• 166
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Grudzień 2011, 23:23:13 »
Tak też myślałem pisząc o tym, że producenci laptopów używają licencji zbiorowych, a etykiety z licencją nie mają nic wspólnego z tymi numerami. Ponowna instalacja systemu z użyciem tego tokenu powinna przywrócić aktywację systemu bez problemu. Gdyby powstały jakieś problemy, czego raczej nie przewiduję, użyj tego numeru z etykiety do aktywacji telefonicznej. Miałem kiedyś podobny problem po trzykrotnej instalacji Windows 7 musiałem aktywować telefonicznie.

Offline seven

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudzień 2011, 10:08:03 »
Czyli takim prawdziwym i prawidłowym numerem licencji tej kopii systemu jest ten, który się wygenerował w programie, a nie ten z najlejki tak?

Offline igbron

• 166
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudzień 2011, 11:36:49 »
Dokładnie - tak.

Offline seven

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Grudzień 2011, 14:49:26 »
Ale tam są trzy ciągi liczbowe, nie wiem który jest prawidłowy.

Offline igbron

• 166
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Grudzień 2011, 16:29:45 »
Pierwszy od góry, składający się z 5 x 5 (25 znaków oddzielonych spacją). Najlepiej po zainstalowaniu systemu od nowa na nowej sformatowanej partycji, użyj tokena i uruchom go z opcją "Restore". Oczywiście musisz to wszystko mieć najlepiej na pendrivie
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2011, 16:32:51 wysłana przez igbron »

Offline seven

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Grudzień 2011, 16:32:59 »
Ok tak zrobię ;) Napiszę jak jeszcze będę miał jakieś pytania.

Offline igbron

• 166
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Grudzień 2011, 16:35:12 »
Powodzenia. :)