Czy jest jakiś sposób na wyłączenie metro w RTM'ie i przywrócenie Menu Start w takiej formie jaka była w Windowsie 7? Już kilka razy próbowałem się zaaklimatyzować i po prostu nie umiem, jest dla mnie kompletnie nieintuicyjne i jakieś niespójne. Brak konsekwencji: albo robimy nowy interfejs i będzie on w całym systemie, albo zostawiamy stary, a nie tak jak jest teraz 15% metro, 85% tego co było do tej pory. Niektóre funkcje się dublują, niektóre ustawienia są tu, inne tam. Mały bałagan powstał (a Windows nigdy nie był zbyt uporządkowany).
Nie zdecyduję się raczej na przesiadkę, bo w sumie jedyną rzeczą, która jest na prawdę na plus, to nowy interfejs operacji na plikach (wytnij/kopiuj - wklej).
System może i działa ciut szybciej niż poprzednik, ale nie jest to jakaś kolosalna zmiana. Może na wolniejszym komputerze będzie to bardziej widoczne. Zużycie RAM'u takie same. Windows 7 na SSD działa szybciej niż Windows 8 na przyzwoitym HDD, co nikogo chyba nie dziwi, jednak jest całkiem żwawy na tym HDD i uruchamia się 15 sekund. To duże przyśpieszenie względem siódemki, która też kiedyś była na tym HDD. Nie jestem pewien tylko czy ósemka się wyłącza tak jak 7, czy stosuje hibernację plików systemowych, a tylko konto użytkownika jest wczytywane na nowo, bo coś mi się kiedyś obiło o uszy takie rozwiązanie.