Od jakiegoś czasu noszę się z pewnym zamiarem, ale moja wiedza informatyczna jest na tyle duża żeby stwierdzić że coś może pójść nie tak..a zbyt mała by określić czy pójdzie.
Otóż początkowo stworzyłem dwie partycje..właścieir coś w rodzaju trzech: systemową, na dane i programy, oraz pomiędzy wrzuciłem linuksa. Z dzisiejszego punktu widzenia okazało się że kiepsko rozplanowałem podział miejsca, a teraz linuks idzie do wymiany więc mogę trochę posprzątać
Co chcę zrobić - odjąć pustego miejsca z końca partycji systemowej, wraz z miejscem z dawnej linuksowej dodać do partycji danych "od lewej"..i może potem defrag i zwolnić trochę "z prawej" na nowego pingwina.
I tylko obawiam się czy coś mi się nie popsuje przez:
a) adresowanie czegoś w przestrzeni partycji gdy zmieni się początek od którego liczyć adresy (jeśli dobrze myślę to bzdura albo powinno się rozwiązać przy defragu?)
b)obcięcie jakichś danych z partycji systemowej które złośliwie wolały się ulokować "od prawego końca"
c)obcięcie danych z końca partycji danych, bo defrag jednak ich nie przesunie do nowego początku
Bylibyście w stanie rozwiać moje wątpliwości(bo pewnie nazmyślałem, ale jednak się tego obawiam), ew. wskazać co poradzić na te problemy, a może nawet wskazać co jeszcze może nie wyjść?