TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Wersje Windows 7 ogłoszone

Offline umcs

• 229
Odp: Wersje Windows 7 ogłoszone
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Luty 2009, 16:54:07 »
No racja, gdzie się nie zaglądnie to gadka o linuksie jest. Nie żebym coś miał do linuksa, ale co za dużo to nie zdrowo...
Uczyłem się indyjskich tradycji, szukałem wyciszenia, ćwiczyłem jogę, uczyłem się "Kamasutry", spróbowałem herbatę "Lipton" i zdecydowałem dalej PIĆ WÓDKĘ.

« Odpowiedź #61 dnia: 05 Luty 2009, 17:45:01 »
Co do linuxa spotykałem się z problemami hardware'owymi, czytałem takie chociażby na http://forum.fedora.pl. Zazwyczaj jedynym rozwiązaniem było patchowanie i rekompilacja jądra. Tylko, że nie każdy jest taki dobry i nie każdy znajdzie takiego gościa, który to zrobi. W Windows szukasz sterowników alternatywnych albo naprawiasz jakis błąd, który zazwyczaj wynika z głupoty, a znawców Windowsa jest o wiele więcej. Tyle.

Co do wersji Windows 7 - pierwotny plan był według mnie lepszy (czyli te trzy wersje). Bo jeśli ma być taki bardziej viściasty (tylko nazwa Business z Professional jest zmieniona), to bać się sytuacji, gdzie ludzie nie będą kupować Basica, bo się okaże, że za dużo z niego wycięli (jak w Viście), a Professional nie będzie miała popytu bo będą się bali tehgo, że jest niemultimedialna, że Sapera nie ma, że to że tamto i w sprzedaży będą funkcjonować praktycznie tylko dwie wersje. Przy tym podziale, co miał być, jeden użytkownik wybierze sobie HP (bo taki do domu, w miarę uniwersalny, zbędnych bajerów nie potrzebuję), Professional (tu już będę mógł na serio pobawić się systemem, więc taki bardziej do pracy - w końcu dostęp do np. zasad grupy itp. - system bardziej do stacji roboczych i tym podobnych), a Ultimate będą chcieli ci, co chcą mieć przyjemność z obsługi multimediów, a zarazem dostęp do narzędzi niedostępnych w HP. Zwróćcie też uwagę na to, że Vista Ultimate ma parę bajerów unikatowych dla swojej wersji, np. Dreamscene czy wsparcie dla HD

Offline gregor_y

• 1313
  • Ten użytkownik jest zabanowany na zawsze
« Odpowiedź #62 dnia: 05 Luty 2009, 17:53:37 »
Z tymi wersjami W7 zbytnio bym się nie martwił pewnie tak jak z Vista bedzie można np:Upgrade z Home Basic > Premium > Ultimate oczywiscie za dopłatą...

Z Dreamscene same problemy były przynajmniej u mnie wyłaczało się za każdym razem jak robiłem restart...

Offline Mercor

• 557
« Odpowiedź #63 dnia: 05 Luty 2009, 17:56:01 »
Z tymi wersjami W7 zbytnio bym się nie martwił pewnie tak jak z Vista bedzie można np:Upgrade z Home Basic > Premium > Ultimate oczywiscie za dopłatą...

Z Dreamscene same problemy były przynajmniej u mnie wyłaczało się za każdym razem jak robiłem restart...

Heh, a wiesz ile MS sobie zyczyl za przejscie z Home Premium na Ultimate w przypadku Visty ? Bo jak ja sie orientowalem to wolali sobie praktycznie 2/3 kwoty nowego systemu...

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #64 dnia: 05 Luty 2009, 17:59:30 »
Heh, a wiesz ile MS sobie zyczyl za przejscie z Home Premium na Ultimate w przypadku Visty ? Bo jak ja sie orientowalem to wolali sobie praktycznie 2/3 kwoty nowego systemu...

Akurat nie patrzyłem kupiłem Home...potem zainstalowałem Ultimate i tak zostało... :)

Tu się zgodzę 2/3 to przegiecie zgodził bym sie np: masz Home za 100$ Ultimate 150$ i dopłacasz tylko 50$...

Dlatego dystrybucja przez neta była by lepsze pudełko tylko miejsce zajmuje...i może cene było by nisza...
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2009, 18:07:48 wysłana przez gregor_y »

« Odpowiedź #65 dnia: 05 Luty 2009, 19:57:17 »
Witam ! Przyznam się ze ta pw do gothmoriego była odemnie i jestem z tego dumny , jednak sądzę , że gothmorii jest poprostu faktycznie fanatykiem i nie dorósł do życia w społeczenstwie , przez takich ludzi umierają inni ludzie....

@gothmori - to miało być obraźliwe i kpiące względem mnie ze uwielbiam grać w diablo ? Nie każdy siedzi po nocach i rekompiluje jaja bo mu pendrive nie chodzi , niektórzy poprostu lubią się odporężyć i całkowiecie nie rozumiem , dlaczego cytowałes to z diablo i jaki to w ogóle miało cel ?

ziebal

« Odpowiedź #66 dnia: 05 Luty 2009, 20:01:59 »
Nie każdy siedzi po nocach i rekompiluje jaja

Zależy co przez to rozumiesz  ;D

« Odpowiedź #67 dnia: 05 Luty 2009, 20:16:35 »
Niby jest Microsoft Store, tylko zanim dojdą, że sprzedawanie we wszystkich możliwych opcjach jest lepsze, to się zejdzie. A tak to w Windows masz tylko Vistę w 4 wersjach z możliwościami Full lub Upgrade, możesz sobie ściągnąć albo przesyłeczkę strzelić. A czemu aż 100$?? Zapewne M$ uzasadnia to różnicą cenową między BOX a Upgrade wynosi właśnie 100$

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #68 dnia: 05 Luty 2009, 20:44:12 »
Niby jest Microsoft Store, tylko zanim dojdą, że sprzedawanie we wszystkich możliwych opcjach jest lepsze, to się zejdzie.

Oni napewno zdają sobie z tego sprawe ale wiesz tak to wiecej zarobią...nawet ja chciałem z Home Premium Upgrade na Ultimate ale w koncu znalazłem inny sposób...

@lukas_gab "Nie każdy siedzi po nocach i rekompiluje jaja bo mu pendrive nie chodzi" masz u mnie plusy tak długo jak nie pojawi się gothmori może go troche odstraszyłes :)

« Odpowiedź #69 dnia: 05 Luty 2009, 23:30:50 »
Oni napewno zdają sobie z tego sprawe ale wiesz tak to wiecej zarobią...nawet ja chciałem z Home Premium Upgrade na Ultimate ale w koncu znalazłem inny sposób...

@lukas_gab "Nie każdy siedzi po nocach i rekompiluje jaja bo mu pendrive nie chodzi" masz u mnie plusy tak długo jak nie pojawi się gothmori może go troche odstraszyłes :)

Jak to zrobiłeś?? Według mnie wewnętrzna konkurencja nie jest zbyt na rękę - powinna być wersja słaba, średnia i na wypasie. Mac OS X ma jedną wersję w sprzedaży, a Windows aż siedem (licząc XP-ki i nie biorąc pod uwagę wersji N), przy czym dwa inne funkcjonalnie systemy. A Linux - skomplikowany, wiele dystrybucji i każdy sobie może taką zrobić - dlatego domowy użytkownik go nie używa. Nie mówiąc juz o tym rekompilowaniu jajek, zależnościach, cronach, fusach itp. :P

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #70 dnia: 05 Luty 2009, 23:58:36 »
Jak to zrobiłeś?? Według mnie wewnętrzna konkurencja nie jest zbyt na rękę - powinna być wersja słaba, średnia i na wypasie. Mac OS X ma jedną wersję w sprzedaży, a Windows aż siedem (licząc XP-ki i nie biorąc pod uwagę wersji N), przy czym dwa inne funkcjonalnie systemy. A Linux - skomplikowany, wiele dystrybucji i każdy sobie może taką zrobić - dlatego domowy użytkownik go nie używa. Nie mówiąc juz o tym rekompilowaniu jajek, zależnościach, cronach, fusach itp. :P

Hm z Home Premium na Ultimate Pirate Edition się przesiadłem...nie usmiechało mi się dopłacac za pare dodatkowych funkcji...co do reszty najbardziej podoba mi się polityka Apple w sprawie dystrybucji OS...Windows cóz wiele dystrybucji nie jest potrzebnych może zanim bedzie premiera to zrozumieją że 2-3 wersje i starcza...a Linux to jak kraj rozdarty wojną domową...

Nie mówiąc juz o tym rekompilowaniu jajek, zależnościach, cronach, fusach itp. :P

Za każdym razem bawi mnie fragment o rekomplikowaniu jajek...dziwne...  ;D

« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2009, 00:03:07 wysłana przez gregor_y »

Offline gothmori

• 172
  • Windows śmierdzi skarpetkami mojej babci
« Odpowiedź #71 dnia: 06 Luty 2009, 00:34:42 »

gothmori, a czy Linux ma jakieś wady? Bo w twojej opini to system idealny.
A ja ci pragnę przypomnieć, że to forum nie jest miejscem, w którym próbuje się przekonać kogoś do pracy na Linuksie. To jest forum o Windows, a 90% twoich wypowiedzi zawiera słowo "linux".

nie... uważam że windows jest jedynie kiepskim systemem ;] poza nim w świecie systemów operacyjnych wszystko jest ok ;]

→Chinka yyy... wiesz na czym polega patchowanie i rekompilacja? skoro miałoby to robione być robione wg. konfiguracji fedory (czyli oldconfig) to przypuszczalnie możnaby doinstalować świeższą wersję kernela bez kompilacji - z repo :)
Jeśli już odnosisz sie do patcha kernela to powiem tyle: problem nie dotyczyłby tylko fedory ale i wszystkich dystrybucji...
patch nie wnosi poprawek do distra tylko do jądra ale widać że nie jesteś światły w temacie więc... ;]
sam kernel ( aktualizację) w przypadku fedory można pobrać z repo w postaci rpm'a więc bzdury gadasz o kompilacji ;]
nic nie trzeba kompilować ;]

Fedora to distro które bazuje na baaaaaardzo eksperymentalnych zastosowaniach ;] wiele z nich jest od niedawna dopiero w opartym o pakiety eksperymentalne ubuntu więc...
sama finalna wersja fedory wychodzi wraz ze stabilną wersją jądra więc jeśli testowałeś i spotkałeś się z problemami w kernelu to zapewne korzystałeś z bety albo rc ;]
Spotykam się często z psioczeniem na niestabilność... koleś instaluje testowe suse i psioczy że mu szlag trafił karte sieciową mimo że właśnie ta usterka blokowała wydanie jądra  które zostało zaimplementowane w testowej wersji xD a autor newsa co śmieszne napisał jak byk że wersja jest dla zaawansowanych użytkowników i nie nadaje się do normalnego użytkowania xD

Filozofia fedory polega na implementacji nowinek, przez co wiele z pakietów jest niestabilne ale taka jest filozofia...
Każdy kto przeczyta wiki i zainteresuje się zanim coś zainstaluje będzie wiedział o co chodzi ;] chociaż mam pewną dosyć stabilną i wybitnie lekką wersję fedory na netbooki ;] każdy kto interesuje się tematem będzie wiedział o jaką wersję chodzi ;] jest ona baaaardzo wyjątkowa ^^

na desktopie miałem kiedyś wersję 7... ale to było daaawno...

korzystam z ubuntu ;] z tym że zmieniłem w nim baaardzo wiele ;] na wirtualnej maszynie mam jeszcze slackware 12.1

co do zmian to korzystałem z repo debiana i doszedłem do wniosku że od wersji 5 będzie to moje desktopowe distro ;] ale myślę aby się upgrade'ować - jeśli w tym przypadku można to tak nazwać xD zamiast instalować system na nowo ;]
choć w sumie mam 2 partycje i konfigi z /home i tak by się zachowały...

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #72 dnia: 06 Luty 2009, 01:08:14 »
nie... uważam że windows jest jedynie kiepskim systemem ;] poza nim w świecie systemów operacyjnych wszystko jest ok ;]

Windows ma wady nie jest idealny ale nie jest kiepski każdy system ma wady jak i ludzie...a twój fanatyzm i zamiłowanie do Linuxa jest chore sam siebie okłamujesz... + bawisz się jajkami jak chinka napisał  :D ;D
« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2009, 01:13:10 wysłana przez gregor_y »

« Odpowiedź #73 dnia: 06 Luty 2009, 01:11:22 »
→Chinka yyy... wiesz na czym polega patchowanie i rekompilacja? skoro miałoby to robione być robione wg. konfiguracji fedory (czyli oldconfig) to przypuszczalnie możnaby doinstalować świeższą wersję kernela bez kompilacji - z repo :)
Jeśli już odnosisz sie do patcha kernela to powiem tyle: problem nie dotyczyłby tylko fedory ale i wszystkich dystrybucji...
patch nie wnosi poprawek do distra tylko do jądra ale widać że nie jesteś światły w temacie więc... ;]
sam kernel ( aktualizację) w przypadku fedory można pobrać z repo w postaci rpm'a więc bzdury gadasz o kompilacji ;]
nic nie trzeba kompilować ;]

Fedora to distro które bazuje na baaaaaardzo eksperymentalnych zastosowaniach ;] wiele z nich jest od niedawna dopiero w opartym o pakiety eksperymentalne ubuntu więc...
sama finalna wersja fedory wychodzi wraz ze stabilną wersją jądra więc jeśli testowałeś i spotkałeś się z problemami w kernelu to zapewne korzystałeś z bety albo rc ;]
Spotykam się często z psioczeniem na niestabilność... koleś instaluje testowe suse i psioczy że mu szlag trafił karte sieciową mimo że właśnie ta usterka blokowała wydanie jądra  które zostało zaimplementowane w testowej wersji xD a autor newsa co śmieszne napisał jak byk że wersja jest dla zaawansowanych użytkowników i nie nadaje się do normalnego użytkowania xD

Filozofia fedory polega na implementacji nowinek, przez co wiele z pakietów jest niestabilne ale taka jest filozofia...
Każdy kto przeczyta wiki i zainteresuje się zanim coś zainstaluje będzie wiedział o co chodzi ;] chociaż mam pewną dosyć stabilną i wybitnie lekką wersję fedory na netbooki ;] każdy kto interesuje się tematem będzie wiedział o jaką wersję chodzi ;] jest ona baaaardzo wyjątkowa ^^

na desktopie miałem kiedyś wersję 7... ale to było daaawno...

korzystam z ubuntu ;] z tym że zmieniłem w nim baaardzo wiele ;] na wirtualnej maszynie mam jeszcze slackware 12.1

co do zmian to korzystałem z repo debiana i doszedłem do wniosku że od wersji 5 będzie to moje desktopowe distro ;] ale myślę aby się upgrade'ować - jeśli w tym przypadku można to tak nazwać xD zamiast instalować system na nowo ;]
choć w sumie mam 2 partycje i konfigi z /home i tak by się zachowały...

Pakiety .rpm to już są programy skompilowane z tego, co dobrze wiem :P Sam używałem Fedory przez pewien czas, Ubuntu także. Poza tym kernel, który dają w Fedorze nie jest idealny - wszystkiego nie obsłuży. Więc czasem nawet w Fedorze, co niby obsłuży więcej, bo ma sporo eksperymentów w sobie, trzeba zrekompilować jajko :)

Według mnie M$ dobije się, jeśli w czasie premiery siódemki będzie sprzedawać XP. Według mnie powinien być on wycofany całkowicie jakoś pół roku przed premierą nowego. Wtedy ludzie będą mieli wybór - a raczej będa zmuszeni do Sevena, bo jak jest wybór, to lepiej wziąć coś lepszego w tej samej cenie. No chyba, że będą sobie drożej liczyć za nowość (a jakoś XP Pro i Vista Business oferowało się w tej samej cenie)

// Tak swoją drogą - Chinka napisał - Chinka

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #74 dnia: 06 Luty 2009, 01:14:42 »
Chinka miałem spytac nie jestes przypadkiem rozdwojeniem japana bo dzis podejrzanie go nie było  :D