TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows 7 i jakość tekstu?

Windows 7 i jakość tekstu?
« dnia: 16 Marzec 2009, 15:49:40 »
Zainstalowałem sobie ten nowy system od tak z ciekawości jak on działa. Wszystko ładnie pięknie w nim się kręci nawet gry mam wrażenie że lepiej działają i wyglądają. Jedynie co mnie martwi to że tekst(litery i cyfry) są trochę mniej wyraźne. Takie zamazane. Pamiętam, jak testowałem viste to też ten problem był i nie umiałem go naprawić. Standardowo używam xp profesional i nanim tekst wygląda znacznie wyraźniej. Ktoś wie jaka może być tego przyczyna i jak to naprawić?

Odp: Windows 7 i jakość tekstu?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marzec 2009, 18:09:36 »
Zapewne masz monitor LCD. Być może jakość poprawi zmiana ustawień ClearType w Panelu Sterowania. Ewentualnie zmiana rozdzielczości, choć domyślam się, że masz ustawioną odpowiednią rozdzielczość do swojego ekranu :)

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marzec 2009, 19:26:10 »
Control Panel > All Control Panel Items > Display

i po lewej stronie będziesz miał Adjust ClearType text

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marzec 2009, 21:55:47 »

i po lewej stronie będziesz miał Adjust ClearType text

Dziwne, bo ja nie mam takiej możliwości. W panelu sterowania mam ClearType Text Tuner i tam mogę ustawić sobie jakość ClearType poprzez wybór jednego z kilku wzorów tekstu. W menu Display nie mam takiej możliwości. Mam tam następujące opcje: Adjust Resolution, Calibrate Color, Change Display Settings i Set Custom Text Size ???

Offline predi

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marzec 2009, 20:09:40 »
Witam,
podłącze się pod temat. :)
Dziś zainstalowałem Windows 7 build 7057 i także mam problem z tekstem i ogólnie jakością ekranu. Problem w tym, że gdy próbuje zmienić rozdziałkę z domyślnej 1280x1024 na np. 1152x864 obraz staje się zamglony i niewyraźny. Jest to bardzo uciążliwe, nic nie daje zmiana cleartype txt (bez tego jest jeszcze gorzej). Nie wiem, czy ta winda tylko do LCD jest przystosowana? Twierdzi, że moją rekomendowaną natywną rozdzielczością jest 1280x1024 co jest bzdurą bo CRT nie posiada czegoś takiego jak natywna rozdziałka, w każdej obsługiwanej chodzi tak samo. Byłbym wdzięczny za pomoc bo praca na 19' monitorze w rozdziałce 1280x1024 przyjemna dla oczu także nie jest. xD

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marzec 2009, 20:46:59 »
Ustawienia w:

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marzec 2009, 22:26:56 »
Witam,
podłącze się pod temat. :)
Dziś zainstalowałem Windows 7 build 7057 i także mam problem z tekstem i ogólnie jakością ekranu. Problem w tym, że gdy próbuje zmienić rozdziałkę z domyślnej 1280x1024 na np. 1152x864 obraz staje się zamglony i niewyraźny. Jest to bardzo uciążliwe, nic nie daje zmiana cleartype txt (bez tego jest jeszcze gorzej). Nie wiem, czy ta winda tylko do LCD jest przystosowana? Twierdzi, że moją rekomendowaną natywną rozdzielczością jest 1280x1024 co jest bzdurą bo CRT nie posiada czegoś takiego jak natywna rozdziałka, w każdej obsługiwanej chodzi tak samo. Byłbym wdzięczny za pomoc bo praca na 19' monitorze w rozdziałce 1280x1024 przyjemna dla oczu także nie jest. xD

W przypadku monitorów CRT istnieje coś takiego jak rozdzielczość ekonomiczna. Miałem Sonego 17" E220E przez parę lat i z boku była nalepka z informacją jaka rozdzielczość jest najwygodniejsza do używania i przy której monitor najlepiej pracuje. Sprawdź czy u ciebie nie ma czegoś podobnego i ustaw na taką jak jest podana - powinna być dobra. Poza tym wydaje mi się że do 19" CRT rozdziałka 1280x1024 powinna być odpowiednia, ale nigdy nie korzystałem z 19 CRT więc nie wiem. Rozdzielczość 1152x864 jest chyba rozdzielczością nietypową i może powodować zniekształcenia (np. koło nie będzie okrągłe). Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Jeżeli chodzi o ClearType to jest to funkcja przystosowana do LCD, więc do CRT powinieneś ją wyłączyć w Panelu Sterowania. No i oczywiście pobaw się w menu Display, powinieneś w końcu osiągnąć zadowalający rezultat.  :)