TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Słaba wydajnośc kompa.

Offline gregor_y

• 1313
  • Ten użytkownik jest zabanowany na zawsze
Odp: Słaba wydajnośc kompa.
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Marzec 2009, 14:15:12 »
Witam ponownie  :)

Aha... czyli mówicie że mozliwe że procek jest za słaby do tej karty ? A jakbym tak procek wziął podkręcił na 2.7 Ghz ?  :)

Kręc i nie marudz co do podkręcania to ci nie pomogę bo od lat mam tylko procki intela swojego o 60% podkreciłem bez zmiany napięcia 2.0 na 3.2 :) nastepny update mojego procka to 4 jaja bo te 2 jak na razie są wystarczająco duże... :)

Generalnie wejdz na strone AMD może mają podobne dane do intela np:Max bezpieczna temperatura,napiecie i inne szczegóły...

« Odpowiedź #61 dnia: 03 Marzec 2009, 14:23:11 »
A możesz mi podać ta stronkę z max bezpiecznym napięciem, temperaturami itp ?? Bo jakos szukam i nie mogę znaleźć  :-[

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #62 dnia: 03 Marzec 2009, 15:21:12 »
A możesz mi podać ta stronkę z max bezpiecznym napięciem, temperaturami itp ?? Bo jakos szukam i nie mogę znaleźć  :-[

Do intela znam ale do AMD nie...napisałem wyrażnie ale uważam że jest coś podobnego dla procków AMD...

« Odpowiedź #63 dnia: 03 Marzec 2009, 15:24:45 »
Niepokoi mnie tylko to że... procek po 2 godzinnym graniu w crysisa ma temperaturę 62 stopni  :o Nie mam standardowego chlodzenia... Mam PPENTAGRAM FREEZONE HP-90 AlCu Alpaya P 7016.

Dziwne... ostatnio zmieniałem tylko pastę z kawałkami srebra... może jej dałem za mało lub za duzo ?  :-[

EDIT// Teraz nie gram w żadną gre i mam 45 stopni... zdecydowanie za duzo
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2009, 15:32:39 wysłana przez Damiano16 »

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Marzec 2009, 15:59:39 »
EDIT// Teraz nie gram w żadną gre i mam 45 stopni... zdecydowanie za duzo

Może masz ustawiony windows na max wydajnosc wtedy procek nie odpoczywa nawet jesli nic nie robi ja mam na max oszczedzenie...

« Odpowiedź #65 dnia: 03 Marzec 2009, 16:05:49 »
Pewnie Ci chodzi o Cool&quiet ?

Tak mam ustawione na max wydajność  :) Ale w grach 62 stopnie to za duzo raczej...  :o

Ja najlepiej teraz po przeczytaniu poradników jak to smarować wysmaruje procka jeszcze raz...  :)
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2009, 16:22:09 wysłana przez Damiano16 »

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Marzec 2009, 16:24:23 »
Pewnie Ci chodzi o Cool&quiet ?

Tak mam ustawione na max wydajność  :) Ale w grach 62 stopnie to za duzo raczej...  :o

AMD Athlon X2 4000+ o ile się nie mylę domyślnie ma 2100Mhz do 2500-2600 powinien pujsc...co do temperatury cóz najwyżej bedzie dym jak pisałem nie miałem nigdy procków AMD tylko Intel więc za dużo ci nie pomogę...ale powiem tyle mój e2180 2000Mhz podkręcony do 3200Mhz bez zmiany napięcia nie przekracza 60 stopni...więc może nie wiem AMD może miec wieksze temperatury itd...

« Odpowiedź #67 dnia: 03 Marzec 2009, 16:30:33 »
Ja go kiedyś kręciłem i poszedł do 2.9 Ghz  :) No ale juz temp była wysoka...

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Marzec 2009, 16:33:47 »
Ja go kiedyś kręciłem i poszedł do 2.9 Ghz  :) No ale juz temp była wysoka...

Ja ci podaje bezpieczne wartosci gdybym chciał to swój bym wykręcił na 3500 może więcej...prawda jest taka że 2 jaja z 3Ghz w zupełnosci wystarczą teraz za rok trzeba  myślec o 4 jajach :)

« Odpowiedź #69 dnia: 03 Marzec 2009, 21:49:33 »
Nałożyłem pasty tyle ile pisało w poradnikach na necie i.... temp znacząco spadła z 44 stopni na 30  :o Jutro zobaczymy jak wydajnośc w grach, i podkręce procka  :)

Również przeczyściłem kartę zdeczka, i 5 stopni w dół

« Odpowiedź #70 dnia: 03 Marzec 2009, 22:07:23 »
Proponuje zamiast pasty ciekły metal , nie tak strasznie drogi a skuteczny ! U mnie pressot 2.93@4.0 ma 35 w stresie ;p No fakt wc ale na ac tez będzie podobnie.

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #71 dnia: 03 Marzec 2009, 22:51:55 »
U mnie pressot 2.93@4.0 ma 35 w stresie ;p

A chłodzenie? 35 stopni w stresie to troche mało na pewno nie mieszkasz w lodówcę?:)

« Odpowiedź #72 dnia: 03 Marzec 2009, 23:16:56 »
no mówie że wc ;p a chłodnice za okno ;d Teraz jak kupie kompa ( jak sie wygrażam ciągle koło czerwca ) to będzie full wc - tzn. cpu , nb, sb , mostefy , pamięci , dysk , gpu+ vram i do tego pasywny psu , pompe mam z stareo układu , ale zamiast chłodnicy wmontuje grzejnik , żeby nie potrzeba było wiatraków  ,myslalem nad wfc ale za drogie i sprężarka freonu za głośno chodzi .

« Odpowiedź #73 dnia: 04 Marzec 2009, 12:57:04 »
Słuchajcie mam problem z podkręceniem procka... problem jest taki że...

Podkece na to 2.6Ghz, ale... jak testuje w Orthosie AUTOMATYCZNIE podnosi się napięcie i wywala mi 70 stopni po czym jest reset... Dziwna sprawa bo... jeszcze nigdy nie miałem tak wysokiej temp.. nawet przy 3.0Ghz jak kiedyś kręciłem.

Moja płyta główna to... Gigabyte M57SLI-S4

Zasilacz to: Chieftec 400watt.

Nie wiem czmu podnosi się napięcie automatycznie w zależności od obciążenia procka.. w biosie mam ustawione na recznie, dziwna sprawa  :o Może ktos wie o co biega ?

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Marzec 2009, 13:32:01 »
jak testuje w Orthosie

Moja rada...testuj w grach,aplikacjach które używasz Orthos zrobi z każdego procka grzejnik wiem bo miałem to samo 70 stopni 71 reset...