TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Słaba wydajnośc kompa.

Odp: Słaba wydajnośc kompa.
« Odpowiedź #120 dnia: 13 Marzec 2009, 21:57:14 »
Dla wyjaśnienia, każdy rdzeń w np. C2D 3Ghz jest taktowany prędkością 3Ghz, a nie każdy po 1.5 ;P

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
« Odpowiedź #121 dnia: 13 Marzec 2009, 21:58:53 »
No i co? Mnie cpu-z odczytuje ogolnie procek jako 3,0, anie jako każdy oddzielny rdzeń po 3,0. :)
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)

« Odpowiedź #122 dnia: 13 Marzec 2009, 22:00:24 »
Bo tego się nie sumuje, wyobrażasz sobie taki program który by pokazywał Ci 6Ghz? Poprostu usprawiedliwienie dla lamerów na forach.

http://img25.imageshack.us/img25/7044/capturenbk.jpg

Jak widać prędkość 3.6Ghz odnosi się do Core #0 czyli do 1 rdzenia... Prędkość Core #1 jest identyczna, co oznacza, że mamy dwa rdzenia każdy z częstotliwością 3.6Ghz.
« Ostatnia zmiana: 13 Marzec 2009, 22:04:42 wysłana przez Jooseph »

Offline gregor_y

• 1313
  • Ten użytkownik jest zabanowany na zawsze
« Odpowiedź #123 dnia: 13 Marzec 2009, 22:03:25 »
Bo tego się nie sumuje, wyobrażasz sobie taki program który by pokazywał Ci 6Ghz? Poprostu usprawiedliwienie dla lamerów na forach.

Ta tylko że ci lamerzy wiedzą wiecej od tych co uważają że mają 2x1.50Ghz :)

Offline tbgkol

• 2132
« Odpowiedź #124 dnia: 13 Marzec 2009, 22:06:49 »
Ziebal mówi dobrz, że tego się nie sumuje i żebyście to zrozumieli, to musielibyście być technikami komputerowymi, a teraz koniec tematu o jajeczkach. ;D

« Odpowiedź #125 dnia: 13 Marzec 2009, 22:08:37 »
Koniec... ale C2D 3Ghz to dwa rdzenie każdy po 3Ghz i tyle...

http://img408.imageshack.us/img408/8299/capturex.jpg

Offline tbgkol

• 2132
« Odpowiedź #126 dnia: 13 Marzec 2009, 22:10:20 »

Tak. Które łącznie dają 3 GHz ogólnie. :)

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #127 dnia: 13 Marzec 2009, 22:11:26 »
Ziebal mówi dobrz, że tego się nie sumuje i żebyście to zrozumieli, to musielibyście być technikami komputerowymi, a teraz koniec tematu o jajeczkach. ;D

Ziebal kariery nie zrobi w tym kierunku...może jako dekorator wnętrz :)

Jeszczę raz się powtórzę np to 3.00Ghz nie było by razy dwa w np Pentium 4 Prescot który emulował 2 rdzen za pomocą technologi HT i faktycznie było tylko 3Ghz ale core 2 duo to są 2 procesory zlepione w jeden z wspólną pamięcią cache level 2...i mają np 2x3.00Ghz...

Offline tbgkol

• 2132
« Odpowiedź #128 dnia: 13 Marzec 2009, 22:12:55 »

Ziebal kariery nie zrobi w tym kierunku...może jako dekorator wnętrz :)

Jeszczę raz się powtórzę np to 3.00Ghz nie było by razy dwa w np Pentium 4 Prescot który emulował 2 rdzen za pomocą technologi HT i faktycznie było tylko 3Ghz ale core 2 duo to są 2 procesory zlepione w jeden z wspólną pamięcią cache level 2...i mają np 2x3.00Ghz...

I C2D łącznie daje 3 GHz, bo się tego nie sumuje!

« Odpowiedź #129 dnia: 13 Marzec 2009, 22:13:04 »

No właśnie... a ja cięgle myslałem ze chodzi Wam o to, że 3Ghz na cały proc i po 1.5Ghz na rdzeń ^^

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #130 dnia: 13 Marzec 2009, 22:15:56 »

Masz google i się doucz bo już jesteś denerwujący :)

Offline tbgkol

• 2132
« Odpowiedź #131 dnia: 13 Marzec 2009, 22:16:30 »

No właśnie... a ja cięgle myslałem ze chodzi Wam o to, że 3Ghz na cały proc i po 1.5Ghz na rdzeń ^^

Jak mówie że jaja się nie sumują, to jak mogłyby się sumować po 1,5 i dawać 3? Od początku mi chodziło, że jąderka mają po 3 i łącznie dają 3. :)

Masz google i się doucz bo już jesteś denerwujący :)

Może i denerwujący ale nie dam sobie wcisnąć kitu, od człowieka który nawet nie był na studiach informatycznych. ;D

« Odpowiedź #132 dnia: 13 Marzec 2009, 22:16:58 »
No i tak jest :)

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #133 dnia: 13 Marzec 2009, 22:21:07 »
Może i denerwujący ale nie dam sobie wcisnąć kitu, od człowieka który nawet nie był na studiach informatycznych. ;D

Gdzie te studia na zadupiu z 486?

Pisałem wiele razy nie bede się powtarzał core 2 duo to 2 processory nie 1 i tylko cache mają wspólny...

« Odpowiedź #134 dnia: 13 Marzec 2009, 22:24:18 »
Ludzie .... co wy gadacie jak by tak było to bo wszyscy siedzieli na jednojajowych .... Mamy dwa jaja tak ? po 3 ghz tak ? Włanczamy muze tak ?  To na drugie jądrowłanczamy kompresje tak ? I co - ? Jak włacze kompresje to mam ciągle te 3ghz wolne tak ? A jak włącze kompresje samą na 2 jaja to kto chodzi ? @ jądra wykonuja operacje z szybkoscią 3ghz , ale skoro 2 to w tym samym czasie 2 razy więcej informacji niż jedno jądro . Mimo ze faktyczna prędkość zegara to 3ghz  , ale biorąc pod uwagę podzielnosć zadan , jak i duzy bufor widzimy ze wydajność 2 jajowca jest większa od 1 jajowca , i smiem powiedzieć , ze wydajność c2d 3ghz jest wiele razy większa niż celerona 6ghz . O ile wczesniej prędkość miała znaczenie ( prędkosć zegara nie procesora ) tak teraz nie ma - Obecnie na programach czy grach powinna być info - nie o potrzebnych ghz , a o ilości flopsów jaką powinien procesor obsługiwac by spełniać wymania programu .