Vistę miałem jako betatester na celeronie 4ghz i 768mb ramu - fajnie to chodziło , jednak w wersji rtm nie było tak wesoło - miałem ją w nowym laptopie , funkcjonalnie super , jednakże jeśli chodzi o prędkość i stabilnośc to tragedia . Sytuacja sie polepszyła jak zainstalowałem wszystkie poprawki gdy wkoncu miałem intetrnet na tym laptopie , było lepiej ale nie super . Jak zainstalowałem viste na czysto ( naleze do nieiwelu którzy otrzymali płyte instalacyjną ;p ) chodziło jeszcze lepiej , a sytuacja poprawiła się diametralnie po sp1 , natomiast pełna funkcjonalność szybkość i stabilnośc przybyła przy 3gb ramu , i stwierdzam ze obecnie jest to najlepszy system globalny do użytku domowego czy nawet profeionalnego czy korporacyjnego - z czym fakt , jak tworze czasami jakies progsy czy skanuje i obrabiam w dużych ilościach nadmierne animacje denerwują lecz w tym przychodzi widok klasyczny i lepiej odrazu , no i oczy się mniej męczą . Od strony technicznej świetnie wszystko wykrywa i pracuje ok , jednak przed sp1 miała problemy z drukarkami sieciowymi . Zanim założyłem dodatkowe 2gb ramu żeby przyspieszyć system uzywałem total commandera zamiast explolatora a zamiast explolera blackboxa (
http://www.boxshots.org/) jednak teraz nie jest to potrzebne . Dobrze skonfigurowana vista sprawia ze praca jest miła i wygodna . Nie zaiwesza się jak xp czasami i nie spowalnia po paru dniach włączonego systemu , fakt troche wolniej bootuje jednak stacje robocza nie jest restartowana co 5 min.
* Napisałem najlepszy system globalny bo jesli chodzi o bezobsługowosc , lecz mimo to konfigurowalność i stabilność os x wygrywa jednak zamknąl się na 10 komputerów więc nie biorę go pod uwage , również dlatego , że nie wiadomo jak by się zachował na dowolnej konfiguracji i vice versa - jak by vista chodziła na okreslonej doń przeznaczonej konfiguracji w sterylnym środowisku .