TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

[Problem]Instalacja DirectX 9.0c...

[Problem]Instalacja DirectX 9.0c...
« dnia: 26 Luty 2009, 15:54:37 »
Witam, mam problem z instalacją DirectX 9.0C na moim Windows 7 Ultimate 32bit.
Directx niby instaluje się normalnie, ale po ponownym uruchomieniu komputera i wpisaniu dxdiag moim oczom ukazuje sie napis:
DirectX 11
Oco chodzi?
Dodam iż przez to że mam DirectX najprawdopodobniej nie mogę grać w moje Gta IV, NFS UC i wieele innych nowych gier.
Kombinowałem z trybami zgodności, wszystkie gry to oryginały i nic zero.
Znajomy ma Sevena Ultimate ale 64bit i on ma DirectX 9.0 a ja zainstalować go nie moge, i u niego te gry chodzą bardzo dobrze.
Konfiguracja mojego komputera:
Cpu:AMD Athlon X2 3800+ 2.0@2.4ghz
Ram:2GB Kingston DDR2 800mhz
Gpu:Gigabyte GeForce 8800GT 512mb 256bit DDR3.
Coś jeszcze potrzebne?
Proszę o odpowiedź, naprawde zależy mi na tym a nie chce sie przesiadać na XP czy na Viste ponieważ Seven dużo lepiej działa od tych dwóch...

Offline Mercor

• 557
Odp: [Problem]Instalacja DirectX 9.0c...
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Luty 2009, 15:58:20 »
DirectX 11 jest standardowo w Win7. Niektore gry wymagaja bibliotek ze starszych wersji ( chyba najczesciej D3D z Directa 9 ). Instalacja 9 w momencie kiedy masz 11 nie podmieni Ci wersji a jedynie uzupelni brakujace biblioteki. Z tym ze zarowno Win7 jak i DX11 to narazie faza testowa wiec moze nie dzialac. Sprobuj instalacji z innej paczki, lub poszukaj metody na reczna instalacje.

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Luty 2009, 18:41:57 »
Może idzie jakoś jeszcze zainstalować tego Dx'a na Sevenie tylko żeby nie rozpakowywać go samemu do katalogów?
Czy da się coś zrobić innego żeby te gry ruszyły?
Bo za Chiny nie moge nic z tym Directx'em wykombinować ;x

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Luty 2009, 18:50:25 »
Nie zrozumiałeś. Windows 7 ma zainstalowanego fabrycznie DX11 (choć moim zdaniem jest to 10 z małą modyfikacją). Instalując grę np. GTA 4 czy Fallout 3 instalujesz też DX 9, który dodaje tylko potrzebne wpisy. Instalacja nie spowodyje, że w DxDiag pokaże Ci się nazwa DirectX 9. Jeżeli te gry Ci nie chodzą to musi być to wina czegoś innego, np sterów do grafiki. Zainstaluj najnowsze Forceware lub Catalysty

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Luty 2009, 14:11:16 »
Sterowniki do Nvidii mam bodajże 185.20 beta chyba pewny nie jestem.
Z Gta IV niby sie DirectX instalował wyświetlało że trwa instalacja directx aczkolwiek gra nadal nie działa wtf?

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Luty 2009, 23:46:40 »
W takim razie bardzo możliwe, że nie uda Ci się uruchomić GTA 4. Jest to beta więc takie rzeczy mogą się zdarzać. U Ciebie nie działa GTA, u niektórych jest problem z Wiedźminem, a u mnie z Crysisem (problem z zacinającym dźwiękiem przez co ścina też obraz i nie da się grać  :(). Może wersja RC rozwiąże takie problemy (a już na pewno wersja sklepowa).

Offline gregor_y

• 1313
  • Ten użytkownik jest zabanowany na zawsze
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Luty 2009, 00:56:28 »
W takim razie bardzo możliwe, że nie uda Ci się uruchomić GTA 4. Jest to beta więc takie rzeczy mogą się zdarzać. U Ciebie nie działa GTA, u niektórych jest problem z Wiedźminem, a u mnie z Crysisem (problem z zacinającym dźwiękiem przez co ścina też obraz i nie da się grać  :(). Może wersja RC rozwiąże takie problemy (a już na pewno wersja sklepowa).

Ta tylko trochę to dziwne że u innych działa a u innych nię...hm nic u mnie jak na razię Safari nie działą więc przeżyję wiedzmina niestety nie mam a GTA4 przeszedłem i raczej instalowac mi się nie chcę...ale fakt wersja RC ma miec wiekszą kompatabilnosc...nawet jest chyba jakis update...

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marzec 2009, 12:31:53 »
Ja nie miałem problemu z NFS Undercover tylko musiałem sobie starsze bilblioteki, tak samo crysis warhead mi poszedl i warhammer 40 000 dawn of war 2.

Przy czym zauważyłem znaaaczny wzrost wydajności sprzętu

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Marzec 2009, 01:53:09 »
Powiedzcie mi jedno. Mogę się mylić. Czy to nie jest tak? Jeśli kolega ma taką kartę graficzną to jest ona napewno zgodna z DX9. Czy instalacja DX9 jest potrzebna? Może wystarczy w konfigu gry ustawić akcelerację sprzętową?

Offline Czujny

• 764
  • zast. red. prow. Komorkomania.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Marzec 2009, 02:08:42 »
Nawet jakby miał kartę obsługującą powiedzmy dx 8.1 to instalacja nowszych bibliotek jest praktycznie zawsze wymagana do uruchomienia nowych gier, raczej niepotrzebnie łączysz kompatybilność tym co powinno być instalowane ;)
Intel E5200| Palit GeForce 9600GSO 768mb DDRIII|2x2GB Kingston|at Windows 8 /// HTC Sensation EX