Zainstalowałem SP3 Final PL jeszcze z nieoficjalnego źródła kilka dni temu. Oto co zauważyłem:
- Poprawki do XP, które pobierałem przed instalacją SP3 "zniknęły" z Dodaj/usuń programy, bo są zawarte w SP3, nie ma też Windows Installer bo w SP3 była wersja 3.1 R2, ani MSXML. To wszystko nadal jest w systemie, ale już się tego nie odinstaluje odddzielnie bo są to części SP3.
- Znikła opcja pasek adresu z paska zadań.
- W msconfig mamy taką dodatkową zakładkę jak w Viście.
- Podłączenie Pulpitu Zdalnego wygląda jakby było z Visty, bo jest z Visty
- System odpala zauważalnie szybcjej. W fazie bootowania przed instalacją SP3 wyświetlał się przez kilkanaście sekund czarny ekran, a teraz od razu przechodzi do logowania. Po zalogowaniu programy z autostartu też nie namyślają się tak jak to było w SP2, tylko zaraz odpalają.
- Mam mniej bluescreenów wywołanych wylanymi kondensatorami na mobo, gdy pecet jest nierozgrzany.
- Musiałem od nowa patchować uxtheme.dll, bo style nie chciały działać, trzeba użyć specjalnego patcha do XP SP3 - info dla chcących instalować SP3
Ogólnie mówiąc jest fajnie, odczułem większą poprawę niż przy SP1 dla Visty, ale w sumie Viście na 512 Mb ram niewiele pomoże