TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Jak utworzyć nową sieć w 7?

Jak utworzyć nową sieć w 7?
« dnia: 15 Marzec 2009, 00:11:21 »
Witam!

Mój problem polega na tym że mam w domku 3 komputery z czego 2 są na Xp a 1 na Nowej 7 b.7057 i mam sieć o nazwie np. DOMEK. Jak utworzyć nową sieć w 7 o takiej właśnie nazwie? Lub może inny sposób jest na to żeby te komputery się widziały?

Pozdrawiam!!!

Offline Czujny

• 764
  • zast. red. prow. Komorkomania.pl
Odp: Jak utworzyć nową sieć w 7?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marzec 2009, 11:32:29 »
o ile dobrze pamiętam to było napisane, że sieć można stworzyć w ten sposób tylko między komputerami z systemami win7.
Nigdy nie tworzyłem sieci a przydałoby mi się ta dlatego spróbowałem między moim PC a laptopem mamy (Win Vista Home Premium), lecz albo się nie da (w ten sposób) albo to wynika z mojej lamerskiej wiedzy na ten temat ;)
Intel E5200| Palit GeForce 9600GSO 768mb DDRIII|2x2GB Kingston|at Windows 8 /// HTC Sensation EX

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marzec 2009, 12:03:18 »
Witam!

Mój problem polega na tym że mam w domku 3 komputery z czego 2 są na Xp a 1 na Nowej 7 b.7057 i mam sieć o nazwie np. DOMEK. Jak utworzyć nową sieć w 7 o takiej właśnie nazwie? Lub może inny sposób jest na to żeby te komputery się widziały?

Pozdrawiam!!!
ale chcesz utworzyć sieć WiFI o nazwie "DOMEK" czy to ma być grupa robocza między tymi kompami?

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marzec 2009, 13:06:35 »
To ma być grupa robocza pomiędzy nimi. Mam router i do niego 3 kompy podpięte i chce żeby one się widziały. Przed chwilą zainstalowałem Vistę i jak zmieniłem na tamtych z XP nazwę sieci na WORKGROUP to mój komp już je widzi (ale to na viście), na 7 też tak robiłem że nazwę sieci zmieniałem na tamtych kompach i ja ich nie widziałem ale one mnie tak z tym że trzeba było jakieś hasło wpisać. Chce to zrobić tak żeby tylko się widziały i można było między nimi przesyłać pliki (obojętnie jakim sposobem, nazwą sieci etc.)

Pozdrawiam!

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marzec 2009, 13:08:44 »
Podlączasz kabel od neta do routera i do niego również podpinasz kompy. Wchodzisz na ip routera w przeglądarce (zwykle): 192.168.0.1 i z tamtąd konfigurujesz router i nazwę sieci a nazwy kompów ustalasz na samym komputzerze. :) A i pamiętaj żeby wszystkie trzy kompy ustawić w jednej grupie roboczej. Domyślnie: WORKGROUP. :)
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marzec 2009, 13:32:41 »
Tak jak pisałem na tamtych kompach z XP już wpisywałem taką nazwę sieci i ja z 7 nie widziałem tamtych komputerów a na tamtych widziałem siebie ale nie mogłem do siebie wejść (wyskakuje żeby wpisać jakieś hasło)

Teraz po instalacji  visty zobaczyłem że w "Network and Sharing Center" jest taka opcja "Customize" i tam wpisuję sobie nazwę sieci DOMEK (bo tak mam na tamtych ustawione) i śmiga. Ale nie chce visty tylko 7 :)

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marzec 2009, 13:41:15 »
eh, nie mam teraz siódemki tylko vistę narazie, ale żeby siódemka widziała inne kompy to musisz w tym centrum sieci i udostępniania (nie powiem Ci jak to się w 7 nawyza, ale to jest pod ikonką z siecią) włączyć pokazywanie w sieci, a żeby nie chciało hasła przy wchodzeniu z innego kompa to wyłączasz tam także " żądaj hasła" (w viście "udostępnianie chronione hasłem")

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marzec 2009, 17:13:32 »
A więc tak:
Hasło już wyłączyłem. Nazwę sieci na kompach z XP zmieniłem na WORKGROUP i na moim z 7 udostępniłem folder.
Wchodzę na XP w otoczenie sieciowe potem WORKGROUP, pokazuje kompa z 7, dalej pokazuje ten folder i ... ZONK (dostęp do plików zabroniony)

A w 7 wogóle nie widać żadnego innego komputera oprócz mojego.

Co robić, jakieś porady?

Offline tbgkol

• 2132
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marzec 2009, 17:24:59 »
Naciśnij PPM na folder udostępniany, wejdź na kartę: Zabezpieczenia i edytuj uprawnienie, tzn. zmień dodaj użytkownika Wszyscy, a potem wejdź na kartę Udostęnianie -> Udostęnianie zaawansowane i dodaj tam też użytkownika Wszyscy. Tak jest w Viście, w w7 powinno być tak samo tyle, że po angielsku. :)

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marzec 2009, 17:41:48 »
OK. Już prawie wszystko jest dałem PPM na folder -> Share with -> Specyfic people i dodałem użytkownika "Everyone" i potem na Permission level dałem na READ/WRITE i na kompach z XP już widać foldery i pliki i można wszystko robić ale na 7 dalej nie widze tamtych komputerów z XP. Co dalej, jak by to zrobić?

Offline tbgkol

• 2132
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Marzec 2009, 17:48:58 »
Zrób takie samo udostępnianie na XP, tzn. daj takie same prawa Użytkownikowi "Wszyscy" jak na w7. :)

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Marzec 2009, 17:55:32 »
Na XP nie ma takiego czegoś, jest poprostu "Udostępnij ten folder w sieci" i "Zezwalaj urzytkownikom na zmianę plików" i tak mam zaznaczone i nic. Chyba że to się gdzie indziej ustawia? Ja klikam w XP prawy na folder potem udostępnianie i zabezpieczenia i tam są te opcje.

Offline tbgkol

• 2132
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Marzec 2009, 18:03:05 »
No to ustaw na Wszyscy w XP i najlepiej jakby ktoś z XP znający się na rzeczy coś ci poradzil bo ja już nie mam XP od lutego 2007 i sporo rzeczy już nie pamiętam. :)

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Marzec 2009, 18:30:49 »
tak jak pisałem musisz włączyć wykrywanie w sieci  :-\
niestety nie mam jak Ci to teraz dobrze pokazać  >:(

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Marzec 2009, 20:19:27 »
Kolego jak bym wiedział jak to zrobić to bym to dawno temu zrobil :) Jak będziesz miał te informacje (lub ktoś z was) to bardzo proszę o odpowiedź. Póki co zainstalowałem znowu vistę i narazie zostanie aż do rozwiązania tego problemu.

Pozdrawiam!

ps. nie wie ktoś czy da się włączyć w viście te gadżety ale bez sidebara tak jak w 7? I jeszcze jedno da się zrobić tak żeby pasek menu start był cały czas z efektem glass, bo teraz robi się czarny jak np wł. firefoxa.
« Ostatnia zmiana: 15 Marzec 2009, 20:27:44 wysłana przez Bodziobsz »