TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem z RAID

Problem z RAID
« dnia: 17 Marzec 2009, 21:27:34 »
Witam ! Wiem że to jest forum o Windows 7 i raczej nie powinno się zadawać pytań związanych z Windows Vista ... ale może ktoś mi coś poradzi  :)

Mój problem polega na tym że po instalacji najnowszych sterów do płyty głównej mam taki problem:

Prosze spojrzeć:

http://img204.imageshack.us/img204/7070/sssdsads.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/6761/ssssssssse.jpg

Mója płyta główna to: Gigabyte GA-M57SLI-S4

A tak w ogóle to do czego służy RAID ?  :)

System oczywiście Windows Vista 32 bit

Odp: Problem z RAID
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marzec 2009, 21:31:55 »
Hmm co do problemu za wiele ci nie pomoge ale co do RAID to chodzi o to ze raid : macierz niezaleznych dyskow czyli np masz dwa dyski lub 3 i laczysz je w RAID to oznacza polaczenie dwoch dyskow w efekcie otrzymasz m.in szybszy przeplyw danych z jednego na drugi;)

PS:Podobnie jak masz w kartach graficznych SLI lub CrossfireX to jest polaczenie dwoch urzadzen w wyniku otrzymasz lepsza wydajnosc ;)

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marzec 2009, 21:32:58 »
Aha, czyli jak to nie bedzie działać i mam tylko jeden dysk to nie przełoży sie ten problem na  słabszą wydajnośc komputera, itp?

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marzec 2009, 21:34:03 »
Nie używasz RAIDA? No to nie masz po co naprawiać problemu, a jeżeli naprawdę cię to denerwuje, to. np. zainstaluj nowsze stery(mogą być np. testowe). :)
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marzec 2009, 21:34:50 »
Nie,nie powinno sie tak stac.Chyba ze kupisz sobie drugi dysk w SATA i go podlaczysz do kompa i bedziesz chcial miec szybszy przeplyw danych z jednego na drugi to wtedy mozesz to polaczyc.Wydaje mi sie ze jezeli nie masz podpietych urzadzen w trybie RAID sterowniki na dzien dzsiiejszy nie sa ci potrzebne;)

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marzec 2009, 21:35:33 »
Nie, nie uzywam  :) Właśnie zainstalowałem najnowsze stery i takie cos sie pokazało dziwne...

No nic ale dzięki za pomoc  :)

Offline gregor_y

• 1313
  • Ten użytkownik jest zabanowany na zawsze
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marzec 2009, 21:38:47 »
Nie, nie uzywam  :) Właśnie zainstalowałem najnowsze stery i takie cos sie pokazało dziwne...

No nic ale dzięki za pomoc  :)

Też nie używałem według mnie nic specjalnego a tym bardziej jak wchodzą dyski ssd powoli raid to przeżytek...

ziebal

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marzec 2009, 00:02:11 »

Też nie używałem według mnie nic specjalnego a tym bardziej jak wchodzą dyski ssd powoli raid to przeżytek...

Do obróbki filmów RAID jest idelany. W serwerach zresztą też - wydajność + kopia zapasowa...
Więc nie wiem jak ty chcesz RAID do ssd porównać :P

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marzec 2009, 00:12:23 »
Więc nie wiem jak ty chcesz RAID do ssd porównać :P

Daj trochę czasu na razię gówniany dysk 128gb kosztuję majątek ale w koncu będzie taniej,szybciej i więcej...i wydajnosc bedzie po stronie ssd...

kopia zapasowa na co? w ciągu 15 lat jeszcze nigdy mi dysk nie zdechł ani nie straciłem danych...ssd będą bardziej trwałę...

ziebal

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Marzec 2009, 00:15:37 »

kopia zapasowa na co? w ciągu 15 lat jeszcze nigdy mi dysk nie zdechł ani nie straciłem danych...

Jak stracisz to sie nauczysz...
Weź pod uwagę, że serwer wykorzystuje dysk zazwyczaj intensywnie cały czas - domena postawiona na Windows Server dla powiedzmy 50 komputerów potrafi pożreć możliwości dysku w całości....
A domena na 50 klientów to bardzo mała domena :P

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Marzec 2009, 00:17:27 »
Jak stracisz to sie nauczysz...
Weź pod uwagę, że serwer wykorzystuje dysk zazwyczaj intensywnie cały czas - domena postawiona na Windows Server dla powiedzmy 50 komputerów potrafi pożreć możliwości dysku w całości....
A domena na 50 klientów to bardzo mała domena :P

Ehh to kiepski z ciebie admin był jak straciłes dane... :)

ziebal

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Marzec 2009, 00:21:45 »

Ehh to kiepski z ciebie admin był jak straciłes dane... :)

Nie straciłem - robię backup co godzinę, a domena może być w każdej chwili delegowana na inny serwer praktycznie nie zakłócając pracy sieci - narazie wszystko działa b. ładnie, mam na Windows Server 2003 ponad 50 dni uptime'u :)

Offline gregor_y

• 1313
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Marzec 2009, 00:25:57 »
ponad 50 dni uptime'u :)

Pogadamy jak bedzie chociaż 5 lat :)

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Marzec 2009, 08:25:59 »
To Tobie już 5 lat chodzi bez resetu? Gratuluję :-)
Nie robienie kopi to amatorski błąd, niema co się tym chwalić. Dysk może paść, bez powodu, więc nie zawsze jest to wina administratora.
Kopia robiona co godzinę to też przesada, zbędne obciążenie. Ile masz taśm w obiegu i o ile możesz się cofnąć w czasie?
HP ProBook Windows 7 x64
Help IT
"Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół"

ziebal

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Marzec 2009, 09:42:43 »
Kopia robiona co godzinę to też przesada, zbędne obciążenie. Ile masz taśm w obiegu i o ile możesz się cofnąć w czasie?

Nie no, nie robię kopii całej domeny :D
Tylko pliki z bazami danych tak często backup'uje... Nie mam taśm - za drogie, taniej wyszło postawić drugi serwer do kopii zapasowej. Co godzinę jest wykonywana kopia różnicowa na drugim dysku w tym samym serwerze...W nocy pełna kopia bazy danych przenoszona od razu na hot serwer i na drugi dysk na tym serwerze. I tyle wystarczy ;)
Ostatni backup mam z 27 lutego, tzn mam zapisane dzienniki transakcji.

Natomiast kopia plików użytkowników na serwerze domeny jest robiona raz dziennie - najważniejsze pliki i tak "siedzą" w innym miejscu udostępnionym użytkownikom jako przydział...