TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows 7 i XP na jednym kompie - problem

Windows 7 i XP na jednym kompie - problem
« dnia: 01 Marzec 2009, 02:06:44 »
Witam, mam problem z zainstalowaniem Windowsa 7 i XP na jednym dysku jednocześnie. Zainstalowałem najpierw Windowsa XP na partycji E:/ i oczywiście wszystko przebiegło poprawnie. Później zainstalowałem Windowsa 7 na partycji C:/ i pojawił się problem. Otóż nie ma menu wyboru systemu! Za każdym razem uruchamia się Windows 7. Zainstalowałem wtedy jeszcze raz Windowsa XP (niczego nie zmieniając na partycji C:/) i sytuacja była analogiczna - uruchamiał się tylko Windows XP. Gdy uruchomiłem opcję Repair your computer z płyty Windows 7 i później Startup repair (czy coś w podobie - nie pamiętam dokładnie) znów bootował się tylko Windows 7. Wydaje mi się to bardzo dziwne. Wiele razy instalowałem kilka systemów na jednym komputerze i zawsze wszystko było ok.
Czy ktoś z Was podejrzewa w czym może tkwić problem?

Odp: Windows 7 i XP na jednym kompie - problem
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marzec 2009, 15:25:20 »
z twojego postu wynika iż windows 7 nie ma jeszcze boot menagera wbudowanego, ale to chyba ( i mam nadziję ) kwestia czasu.
Za błędy w życiu przyjdzie nam zapłacić po śmierci

Offline pionner

• 662
  • piąty pancerny ;)
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marzec 2009, 15:55:23 »
z twojego postu wynika iż windows 7 nie ma jeszcze boot menagera wbudowanego, ale to chyba ( i mam nadziję ) kwestia czasu.
co ty *******(mówisz) ;D
Przecież W7 od początku miał go wbudowanego, toż połowa tego forum mam zainstalowane XP/Vista i obok 7

Offline gregor_y

• 1313
  • Ten użytkownik jest zabanowany na zawsze
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marzec 2009, 15:59:43 »
Zawsze instaluje tylko 1 system ale bootmenager jest na 100% podczas upgradu 7000 do 7022 bootmenager widziałem przez jakies 2 sek podczas restartu i był wybór 2 windows seven :)

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marzec 2009, 23:08:53 »
Miałem coś podobnego.Powiedzmy :) ale u mnie pomogło dopisanie/usunięcie jednej linijki w boot.ini pod xp.
Windows 7 Build 7022

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marzec 2009, 03:40:19 »
No właśnie. Vista i 7 mają nowy bootmanager i już nie jest tak prosto :/.

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marzec 2009, 13:47:53 »
Do zarządzania wpisami polecam darmową aplikacje EasyBCD. Działa z wszystkimi systemami Windows  (w tym oczywiście w7) oraz zarządza wpisami z systemu os x x86 z poziomu windows'a.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2010, 14:00:14 wysłana przez Mirahz »
HP ProBook Windows 7 x64
Help IT
"Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół"

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marzec 2009, 21:33:08 »
Moim zdaniem była/jest to kwestia wyboru partycji dla danego systemu.
Ja osobiście mam 2 systemy - Win XP i Win Seven.

Najpierw zainstalowałem XP na partycji C:\ a potem Win Seven na kolejnej partcji.