TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem / Gry na Seven

Problem / Gry na Seven
« dnia: 30 Czerwiec 2009, 17:17:37 »
Witajcie, nie chcialem odrazu zakladac nowego watku a rozwiazac problem samemu. Minely juz trzy dni i nic nie wskoralem mimo, iz ktos mi jeszcze pomagal.

Opisze problem : )

Problem dzieje sie tylko podczas uzytkowania gier i wystepuje w zaleznosci od gier. Gram sobie, gram i gram a tu nagle komputer sie zawiesza na sekunde lub dwie i nastepuje Reset (tak dzieje sie w CoD4). Zainstalowalem Mirror's Edge i gralem ponad 30 minut, nie bylo zadnego problemu. Lecz, w Supreme Commander wystepuje ten sam problem co w CoD4 ale udaje mi sie srednio grac okolo 20 minut.

Zadne okienko z bledem nie wyskakuje. Czasami komputer zawiesza sie, po czym przechodzi do BIOS i przez moment zaowazylem, ze liczy RAM.
Przewaznie w SupCom wyrzuca mnie na pulpit lecz robia sie artefakty na ekranie i co poniektory soft mnie nie slucha.

W zadnym innym momecie nie zanotowalem problemow. Sterowniki byly "gole" wprost od Auto Update, ktore zamienilem na najnowsze (mowie o grafice).

Moja karta graficzna to HD 4870

Troche egoistycznie sobie pomyslalem... obym to nie byl tylko ja z takim problemem gdyz nikt juz mi nie pomoze ^^

Dziekuje Serdecznie za kazda pomoc lub jej probe :-)

Odp: Problem / Gry na Seven
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwiec 2009, 17:21:18 »
Może ci się przegrzewa coś w kompie. Sprawdź temperatury programem Speedfan i podaj tu.

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Czerwiec 2009, 19:21:37 »
Wlasnie skonczylem grac w Supreme Commander (skoczylem... wywalilo mnie xD, ale w inny sposob, chyba lepszy) tak wiec komputer mial okazje sie nagrzac ^^.
W Core temperatura to 32 Stopnie Celsjusza a karta graficzna osiagnela dobre 63 (sprawdzajac w CCC).
Przegrzewanie sie komputera to raczej jedno z ostatnich moich podejzen. Sprawdze jeszcze raz CoD4 (ciekawe czy samo z siebie sie co kolwiek naprawilo :P )

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Czerwiec 2009, 23:17:53 »
Zacznijmy od tego, problem zaczął się dopiero po instalacji Sevena ? Bo jeżeli tak, to nie problem raczej nie zależy od przegrzania (zresztą temperatury są ok, no może lekko podwyższone). Masz jeszcze zainstalowane XP/Vista ? Jak tak, to sprawdź, czy tam normalnie chodzą gry. Może spróbuj jakieś inne sterowniki (niech się jakiś znawca ATI wypowie, bo ja na GeForce'ach znam).
Sprawdź w Menagerze Urządzeń, czy nie ma jakiś problemów (wykrzykników przy ikonkach).

Aha, i nie, żebym się czepiał, ale ten "bios liczący ram" to BSOD(Blue Screen of Death, niebieski ekran śmierci) błąd krytyczny Windowsa, najczęściej związany z problemami z sprzętem lub sterownikami. Przestaw aby się automatycznie nie resetował (zaawansowane właściwości mojego komputera, klikasz settings w ostatniej ramce (Startup and Recovery) dalej trafisz) i podaj nazwę błędu, to nam też może coś podpowiedzieć

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lipiec 2009, 02:47:47 »
Witajcie,
Problem chyba rozwiazalem / Rozwiazal sie sam ^^

Rozwiazanie:
Zainstalowalem Windows 7 trzeci raz i chyba wszystko dziala juz poprawnie : ) - bez instalacji jakiego kolwiek sterownika, nic, po prostu czysty Seven.

---
Co do temperatur to chyba normalne, ze Supreme Commander na full wszystko podgrzewa karte graficzna i procka ^^

A co do BSoD... A wiesz, ze chcialem to napisac? ale pomyslalem... albo nie bo jeszcze sie pomyle i bede wysmiany : D (ironia ^^)

Offline predi

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lipiec 2009, 16:42:50 »
A myślałem, że jestem sam z tym błędem... Bardzo często dostawałem tego bsoda z liczeniem pamięci (nigdy bez tego sam się nie wyłączył) podczas gry. Myślałem, że to wina podkręcenia procka, który nie zawsze w takim ustawieniu chciał uruchomić kompa ale jeżeli już uruchomił było dobrze... do zmiany buildu po której dość często dostawałem bsody. Ostatnio znów zmieniłem build i przekonałem się do nominalnej prędkość procka (o dziwo wydaje mi się, że wydajnościowo jest lepiej.. o wiele lepiej) no i problem zupełnie zniknął.  :)

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lipiec 2009, 23:12:02 »
Witajcie,
Mi sie chyba rowniez jakby naprawilo w momencie kiedy zainstalowalem trzeci raz Windke. Grajac w kampanie Supreme Commander wylaczylo mi sie 3 razy z tym wlasnie problemem i juz wiecej w kampanie nie moge grac, poniewaz jakis blad wyskakuje. Za to w match dla singleplayer moge grac juz do woli. Co najwazniejsze to Call of Duty 4 mi juz chyba chodzi : )
Tym razem instaluje gry w Program Files gdyz przez to (chyba) lepiej dziala.

Predi - A jaka wersje masz teraz?

P.S. Off-topowy:
Podlozylem sobie wiatraczek (taki biurkowy 20x20) do komputera z otwarta obudowa i temperatura procka bedac na pulpicie spadla z 30 do 27, HDD jest letni - nawet jak gram ^^. Nigdy bym nie przypuszczal, ze to az tak duzo potrafi ^^

Offline predi

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lipiec 2009, 01:28:22 »
Teraz korzystam z 7260 32 bitowej. Wcześniej używałem 64bitowej ale numerka już zabardzo nie pamiętam. Była to jeszcze beta z końcówką 67 chyba.