TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Instalacja W7 x64 na dysk eSATA

Instalacja W7 x64 na dysk eSATA
« dnia: 15 Maj 2010, 19:58:30 »
Witam, mam laptopa z zainstalowanym XP na wewnętrznym dysku. Dodatkowo wewnętrzny dysk ma zamontowane szyfrowanie (szyfrowanie całego dysku). Aby nie znikły mi żadne dane na czas instalacji wewnętrzny dysk wyciągam i podłączam dysk zewnętrzny 3.5" WD poprzez złącze eSATA.
Instalacja się uruchamia, dochodzi do momentu wyboru dysku i się zatrzymuje. Komunikat mówi, że nie mogę zainstalować na tym dysku, ponieważ nie wiadomo, czy da się z niego bootować system. W biosie mam na pierwszym miejscu 'External SATA' w hierarchii bootowania.
Co jest grane? Ktoś spotkał podobny problem?

Offline kamiton

• 1287
Odp: Instalacja W7 x64 na dysk eSATA
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maj 2010, 20:02:20 »
dzien swistaka - juz gdzies komus niedawno pisałem - dysk trzeba odpowiednio sformatowac aby partycja miała własciwosc bootowania - jednak nie wszystkie dyski takie własciwosci posiadaja.

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maj 2010, 20:06:38 »
Możesz podać linka?
Komunikat który wyrzuca instalator, to:
"Windows cannot be installed to this disk. This computer's hardware may not support booting to this disk. Ensure that the disk's controller is enabled in the computer's BIOS menu."
Dodam, że podłączyłem ten dysk przez USB do stacjonarnego kompa, w 'disk manager' zrobiłem partycję i ustawiłem jako aktywną, odłączyłem dysk, podłączyłem do lapka, rozpocząłem instalację W7 i jest to samo :/.

Zrobiłem także to (czyli to samo co wcześniej wyklikałem) i dalej to samo:

przejdź do Start> Wszystkie programy> Akcesoria> kliknij prawym przyciskiem myszy Wiersz polecenia i wybierz Uruchom jako administrator.

wpisz następujące polecenie:

DiskPart                         klik Enter.

Po wpisaniu polecenia LIST DISK, pokaże sie numer dysku z dysku USB.

ponizsze polecenia wpisuj   pojedynczo i wciskaj Enter. Polecenia te są dosyć czytelne, można łatwo odgadnąć, co te komendy robią.

Select disk 1 (Dysk 1 Zamień swój numer dysku)

CLEAN

Utwórz partycję PRIMARY

PARTITION wybierz 1

ACTIVE

FS = FORMAT NTFS

ASSIGN

EXIT
« Ostatnia zmiana: 15 Maj 2010, 20:29:17 wysłana przez Chrisdot »

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maj 2010, 20:34:21 »
hmm ..... ??? moze wpisz nazwe dysku w google i wyczytaj czy dysk posiada takową właściwosc.
« Ostatnia zmiana: 15 Maj 2010, 20:37:11 wysłana przez kamiton »

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maj 2010, 20:41:16 »
Dysk to: 'WD3200aaks' w obudowie Welland SunBright ME-740J. Nie mam już pomysłów. Nie bardzo rozumiem jaką właściwość ma dysk posiadać. Aktywną partycję można ustawić na każdym dysku.
« Ostatnia zmiana: 15 Maj 2010, 20:46:07 wysłana przez Chrisdot »

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maj 2010, 20:47:11 »
przełącz kabelek w drugie miejsce USB

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maj 2010, 21:01:00 »
Ja próbuję to zainstalować na eSATA. Dysk do obudowy jest podłączony zwykłym złączem SATA, obudowa i laptop mają złącza eSATA i są połączone kabelkiem.
Na USB też próbowałem i lipa.