TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Nie lubimy Visty...bo tak! Projekt Mojave

Odp: Nie lubimy Visty...bo tak! Projekt Mojave
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Sierpień 2008, 17:16:11 »
A jakby zintegrować interpreter PHP z przeglądarką internetową?

« Odpowiedź #61 dnia: 29 Sierpień 2008, 20:03:44 »
heh, byłoby ciekawe, już teraz każda przeglądarka wyświetla strony inaczej :P

ziebal

« Odpowiedź #62 dnia: 29 Sierpień 2008, 21:56:33 »

Chyba łatwiej by było przyjeć taki kod PHP z przeglądarki, a chyba nie chcemy, żeby nasze hasło do bazy danych "wyciekło" :P

« Odpowiedź #63 dnia: 29 Sierpień 2008, 22:10:50 »
Pewnie że niechcemy.

« Odpowiedź #64 dnia: 29 Sierpień 2008, 23:45:26 »

No to trzeba by jeszcze przesłac do usera całą bazę danych... czyli w sumie potem mógłby sie odłączyć od NETu i pracowac off-line... ale co z napisanymi postami (w przypadku forum), trzebaby się znów połączyć i wysłać baze ponownie na serwer... a inni userzy... też piszą posty, to potem która wersja odsyłanej bazy będzie aktualna ???

Podsumowując... cały bajer polega na tym że skrypt PHP działa na serwerze, ma do dyspozycji dane podane przez usera, jakiś zestaw skryptów i źródeł danych (bazy SQL itp) na tej podstawie opracowuje dynamiczną stronę i w postaci HTMLa wysyła do odbiorcy... jeśli któryś z userów wprowazi zmianę, to skrypt PHP uaktualni bazę SQL, dzięki temu następne zapytanie o tych samych parametrach (czyli pokaż ten temat) uwzględni napisany właśnie post... oczywiście forum/temat/post to tylko przykład.

« Odpowiedź #65 dnia: 30 Sierpień 2008, 12:15:33 »
Nie, poprostu zamiast serwer to komp usera łączył by sie z bazą. Ale są rozwiązania, które mószą być na serwerze, np. wyszukiwarki. Przeciesz nikt niechce ściągać całego inernetu po to, by wyszukać daną frazę. Właściwie od pracy po strone usera jest JS.

« Odpowiedź #66 dnia: 31 Sierpień 2008, 00:12:06 »
Jeszcze jakieś 10 lat temu to by można było ściągnąć cały internet bo miał ok 1TB, a teraz to by Ci gniazd SATA na dyski nie starczyło żeby zgromadzić cały internet, nie wspominając już że byś musiał mieć maszynę o bardzo potężnej mocy obliczeniowej żeby taki komp się w ogóle odpalił.

A teraz trochę z innej beczki: Zna ktoś z Was sposób na katalog WinSxS w Viście? bo u mnie zajmuje on ok 8GB i chciałbym go trochę odchudzić a podobno potrafi nawet zeżreć ponad 10GB.

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #67 dnia: 31 Sierpień 2008, 08:43:01 »
U mnie ten katalog zajmuje 6,86 GB :]

DO NOT DELETE THIS FOLDER.

The winsxs (Windows Side-by-Side) folder is a system folder. It would not be a good thing to delete this folder.

You can read more on the folder here:

http://blog.tiensivu.com/aaron/archives/1306-Demystifying-the-WinSxS-directory-in-Windows-XP,-Vista-and-Server-20032008.html

Shawn

Źródło: http://www.vistax64.com/general-discussion/105445-can-i-remove-c-windows-winsxs.html

« Odpowiedź #68 dnia: 31 Sierpień 2008, 10:39:46 »
Ja nie mówiłem o tym żeby usuwać cały katalog tylko te niepotrzebne pliki. W tym katalogu są biblioteki .dll z których korzystają różne aplikacje i są one w różnych wersjach uruchamia się ta z której korzysta dany program więc może być kilka wersji tej samej biblioteki. Jakby tego było mało to podobno są w różnych wersjach językowych - i mi chodzi o to żeby usunąć chociaż inne wersje językowe i zostawić tylko EN i PL.

« Odpowiedź #70 dnia: 31 Sierpień 2008, 11:04:28 »
Tylko że tam piszą o XP, na XP ten katalog zajmuje mi jakieś 22MB więc nie ma co tam grzebać. Czytałem że można usunąć część tych bibliotek - bo po co mi jakieś .dll'y po chińsku jak mam wszystkie progsy po polsku i angielsku.

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #71 dnia: 31 Sierpień 2008, 11:16:24 »
To poszukaj na zagranicznych Forach o Viście ;)

« Odpowiedź #72 dnia: 31 Sierpień 2008, 11:36:00 »
Myślałem że macie jakiś sposób na ten katalog bo jak szukałem na forach to sporo osób ma z nim problem, u niektórych ma on ponad 10GB, u innych 7-8GB a u innych tylko 20MB - skąd taki rozrzut? Oby tylko w Win 7 zrobili coś z tym bo jak to się jeszcze rozrośnie to będzie masakra, żeby jeden katalog miał  70% wielkości całego systemu - to porażka.

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #73 dnia: 31 Sierpień 2008, 11:45:43 »
Może zależeć to od zainstalowanej wersji Visty i używanych programów.

« Odpowiedź #74 dnia: 31 Sierpień 2008, 11:57:56 »
Pewnie też, ale nie tylko bo ile trzeba by było zainstalować programów żeby katalog ten miał 10GB. Na pewno są tam też kopie bibliotek i kopie kopii. Trudno przeżyje to jakoś może znajdzie się na to jakiś sposób, albo zrobię obraz systemu i trochę poeksperymentuję.