Moim zdaniem Vista nie jest wcale tak złym systemem.
Używałem jej na codzień na dwóch komputerach.
Pierwszy - T5500, 1 GB RAM (pamięć zmieniona później na 3 GB RAM), zintegrowana grafika Intel GMA 950, dysk 5400.
Na początku bez SP1 i bez Aero - po dodaniu pamięci i SP1 włączyłem Aero. Funcjonowała całkiem nieźle.
Drugi - T9300, 4 GB RAM, nVidia Quadro FX570M, Intel Turbo Memory 1 GB, dysk 5400. Nie mogę przyczepić się do prędkości jej działania na tym sprzęcie, irytowało mnie tylko częste mielenie dyskiem (pomimo odpowiedniego skonfigurowania systemu).
Po dwóch latach pracy na tym systemie uważam, że największe problemy Visty to:
1) Instalowanie jej na komputerach, na których nie ma prawa działać z rozsądną prędkością (a mnóstwo jest najtańszych laptopów z Celeronem i 512 MB RAMu, na które wrzucany jest ten system). Choćby nie wiem jak się starać, Vista nigdy nie będzie chodzić na takim komputerze zadowalająco i nie dorówna prędkością działania mniej wymagającemu Windowsowi XP.
Pamiętać trzeba, że kiedyś ludzie narzekali bardzo na ciężki, zasobożerny i mułowaty Windows XP, i akceptowali tylko Windows 98 SE, ewentualnie Windows 2000 - zmiana opinii przyszła z czasem, wraz ze zmianą parametrów przeciętnego komputera.
2) Instalowanie przeolbrzymiej ilości śmieciowatych aplikacji przez producentów laptopów (dla korzyści finansowych oczywiście), co potrafi zamulić nawet najmocniejszą konfigurację (nie tylko w przypadku Visty, ale i XP). Masa osób widzi Vistę po raz pierwszy w takich właśnie 'warunkach'. Zraża się natychmiast, wyrzuca ją i instaluje Windows XP. Instalacja czystego systemu zmieniłaby Vistę na danym komputerze nie do poznania, ale nie daje się jej nawet szansy (w końcu wyrzuca się ją z komputera, bo jest 'wolnym śmieciem'). W jej miejsce wrzuca się Windows XP i od razu widać wielką różnicę w wydajności - problem jest jednak taki, że nie porównuje się wtedy tych systemów w równych warunkach (obydwu zainstalowanych od zera, z oryginalnego nośnika). Windows XP na wielu komputerach będzie dużo szybszy od Visty - nie mam najmniejszych wątpliwości - Vista daje jednak większą funkcjonalność i ładniejszy wygląd. Dlaczego tyle osób przerzuciło się na XP, chociaż Windows 98 SE śmigał na ich komputerach jak burza? Nie dla prędkości przecież, a dla nowych funkcji, wyglądu, stabilności.
3) Pokemonowa moda na teksty w stylu "miałem Vistę, odinstalowałem to gówno po 10 minutach i nigdy do niej nie wrócę". Co można powiedzieć o danym systemie po 10 minutach jego użytkowania (w takim przypadku prawie zawsze w warunkach opisywanych w punkcie '2')? Coś tam na pewno da się zauważyć, ale ... niezbyt wiele.
Znam olbrzymią ilość osób, która mówiła sporo złego o Viście nie znając jej kompletnie (bazując na opinii znajomych, informacjach z forów i grup dyskusyjnych, narzekając na mityczny brak sterowników, itp.). Najśmieszniejsze jest to, że wielu z nich używa teraz Visty i co zaskoczyło mnie początkowo mocno - zmienili o sto osiemdziesiąt stopni zdanie o tym systemie. Eksperyment Mojave wydawał mi się lekko naciągany gdy oglądałem filmiki o nim, ale wśród wielu znajomych obserwuję identyczne zachowanie ...
To by było na tyle mojej prywatnej opinii o Viście