TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Otoczenie Sieciowe a włąsciwie to Brak.

Otoczenie Sieciowe a włąsciwie to Brak.
« dnia: 08 Maj 2009, 15:11:53 »
Witam, mam koljeny problem z funkcjonowaniem Win7

Ogolnie chodzi o otoczenie sieciowe:

w WIndowsie XP robilem Konfiguracje Nowej Sieci wpisywalem jej Nazwe i Wykrywalo mi pełno komputerów w sieci gdzie mogłem sobie od znajomych pobierać rozne dane.

Sprobowalem to zrobic w Win 7 i niestety w sieci widzi tylko moj Komputer i nic wiecej, czy ktoś wie co zrobic aby Widział Otoczenie Sieciowe??

Offline michau

• 3974
Odp: Otoczenie Sieciowe a włąsciwie to Brak.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maj 2009, 17:58:38 »
Sprobowalem to zrobic w Win 7

Napisz w jaki sposób to robiłeś. Opisz dokładnie żeby uniknąć zbędnych pytań. Coś poradzimy.

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maj 2009, 06:31:06 »
w Sumie to Zmieniłem Nazwe Grupy Roboczej na taka jak ja mam i jak zawsze to działało przy XP.

noi skonfigurowałem nową sieć. i dalej nic :(

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maj 2009, 10:19:57 »
Pozmieniaj tutaj:
Control Panel\Network and Internet\HomeGroup

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maj 2009, 21:37:29 »
Można po Polsku gdyż nie umie tego znaleźć :( mam windowsa w PL

Offline Sotom

• 1113
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maj 2009, 21:46:24 »
Panel Sterowania >> Grupa Domowa.

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maj 2009, 21:48:52 »
Włącz udostępnianie plików w sieci.

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maj 2009, 01:27:50 »
Udostępnianie plików włączone,

grupa ustawiona tak:

i dalej widzi tylko moj komputer i nic wiecej ;(

Offline req

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maj 2009, 07:28:08 »
Mam sąsiada w sieci i na XP widziałem go bez problemu po ustawieniu poprawnej nazwy. Na Viście już niestety go nie widziałem. Wygooglowałem, że aby mnie widział musiał instalować jakieś dodatkowe składniki, które Vista miała, a XP nie miał, co prawdę mówiąc też nic nie dało. Podsumowując XP nie lubi młodszych. Ale jeśli chcesz, to spróbuj:

1. http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=4f01a31d-ee46-481e-ba11-37f485fa34ea - (LLTD) - trzeba zainstalować na komputerze z XP
2. Trzeba uważać na zaporę.

Rzecz jasna to powinno działać na Viście, aczkolwiek radzę spróbować również na 7. Powodzenia.

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maj 2009, 11:23:15 »
Problem znany z Visty. W W7 jak widać nie rozwiązany. Nie znam ani rozwiązania problemu ani przyczyny jego powstawania. Objawy podobne do problemów z DNS’em. Zawsze możesz ściągnąć jakiś skaner sieciowy i wywoływać inne komputery po IP lub nazwie.   
HP ProBook Windows 7 x64
Help IT
"Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół"

Offline Szm3R

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maj 2009, 12:03:13 »
Problem znany z Visty. W W7 jak widać nie rozwiązany. Nie znam ani rozwiązania problemu ani przyczyny jego powstawania. Objawy podobne do problemów z DNS’em. Zawsze możesz ściągnąć jakiś skaner sieciowy i wywoływać inne komputery po IP lub nazwie.   

No nie wiem... też nie wiem na czym polega problem autora ale przykładowo u mnie sieć działa poprawnie. Moje pliki (na windzie 7) są widoczne u innych (windy XP) i ja również widzę ich pliki. Wszystko działa poprawnie...

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maj 2009, 14:56:01 »
Zawsze możesz ściągnąć jakiś skaner sieciowy i wywoływać inne komputery po IP lub nazwie.   
co masz na mysli jaki program??

ciesze sie ze wreszcie ktoś napisał coś wiecej, wiec z tego co wyczytałem niestety nie połacze sie z moim serwerem na sieci gdzie mam duzo plików itp :( buu..

1. http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=pl&FamilyID=4f01a31d-ee46-481e-ba11-37f485fa34ea - (LLTD) - trzeba zainstalować na komputerze z XP
2. Trzeba uważać na zaporę.

niestety nie da się zainstalować tego u mnie :(

No nie wiem... też nie wiem na czym polega problem autora ale przykładowo u mnie sieć działa poprawnie. Moje pliki (na windzie 7) są widoczne u innych (windy XP) i ja również widzę ich pliki. Wszystko działa poprawnie...
nie chodzi mi o widocznośc plików tylko widocznośc komputerów w sieci a mam ich około 45, i w tym tez jest jeden na którym ludzie sobie wrzucają różne dane, pliki itp i go nie widać a w xp tylko zainstalowalem sieciowke, wszedlem w otoczenie i pieknie wszystko było widoczne.
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2009, 15:00:19 wysłana przez Warson »

Offline req

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Maj 2009, 15:46:39 »
Tą łatkę instaluje się na kompach z XP, ty nic nie musisz instalować na kompie z Vistą. Kompy z tą łatką będą widoczne w sieci. Łatka instaluje się na SP2, ale wygoogluj jak instaluje sie na SP3 jeśli trzeba.

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Maj 2009, 21:24:14 »
czyli do nie da rady poki co na Win 7 zobaczyc otoczenia sieciowego?

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Maj 2009, 22:36:28 »
Nie, to nie tak :-) u jednych działa a u drugich nie. Możesz użyć np. aplikacji Find MAC Address aby znaleźć wszystkie komputery w sieci (ich nazwy, IP oraz Mac adres) Następnie łączysz się z komputerem wpisując w pasku adresu (czy jak to się nazywa) okna  np. \\192.168.0.187

HP ProBook Windows 7 x64
Help IT
"Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół"