TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Blue Screen :(

Blue Screen :(
« dnia: 15 Maj 2009, 23:56:21 »
Witam
Po tygodniu użytkowania Windows'a 7 postanowiłem dokupić dodatkowe 2GB ramu w celu sprawdzenia funkcji emulującej środowisko Windows XP. Niestety gdy włączyłem system, po pewnym czasie wywaliło mi blue screen'a. Dodam, że mam 3GB ram'u w dwóch kościach (1GB 667MHz i 2GB 800~MHz[nie pamiętam dokładnie, powyżej 800]). Gdy wyciągnę jedną z kości wszystko wraca do normy, obojętnie, która to. Czy jest na to jakiś sposób? 7'ke próbowałem już reinstalować 3 razy.

Pzodrawiam

Odp: Blue Screen :(
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maj 2009, 00:18:36 »
Twoja plyta glowna obsluguje dual channel? bo mozliwe ze wsadziles jedna z kosci do gniazda tego samego koloru co powoduje niestabilnosc systemu. Pamietaj ze jezeli wsadzasz ram 2 roznych producentow lub o innej ilosci, zawsze wkladaj je osobno do innych gniazd o innym kolorze inaczej moze to powodowac niestabilna prace systemu co moze byc przyczyna blue screena, pozdrawiam.

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
Odp: Blue Screen :(
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maj 2009, 08:05:16 »
Problemem jest: tam tadara dam!

Kości mają inną cześtotliwość, więc sprawdź w BIOSie jak to wszytsko wygląda, bo np. zauważ, że jak się robi OC, to robi się od razu na wszytskie kości, więc RAM powinien mieć cały to samo taktowanie, więc na twoim miejscu, wyciągnąłbym nowy ram, stary-ten 667 przetaktował do 800 i podniósł lekko napięcie. Po tych zabiegach wszytsko powinno wrócić do normy. ;)
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)