TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Nieostre fonty :-(

Offline latet

Nieostre fonty :-(
« dnia: 17 Maj 2009, 23:57:24 »
Witam,

Ponieważ mam w domu małe dzieci - wciąż używam monitora CRT. Pod WinXP, a nawet pod Vistą bez problemu udało mi się wyłączyć ClearType i cieszyć się idealnie ostrą czcionką, bez żadnego cholernego wygładzania/rozmazywania (tzn. działa tylko tradycyjne wygładzanie większych rozmiarów czcionki, a mała jest zostawiana w spokoju).

Niestety - pod Win7 (RC 7100) sprawa jest bardziej skomplikowana. Nie umiem całkowicie wyłączyć wygładzania fontów, nawet jeśli wyłączam checbox "ClearType" (potem przechodzi się zawsze przez kilkuekranowy kreator, na którym klika sie na różne wersje wygładzania - niestety żaden z nich nie jest dla mnie ostry).

Podpowiedziano mi takie rozwiązanie:

HKEY_CURRENT_USER/Control Panel/Desktop/FontSmoothing
(wartość 1 wyłącza CT, a 2 to standardowe wygładzanie)

ale to nie zadziałało (testowałem wartości 2, 1, 0).

Nieostra czcionka, wszędzie nieostre napisy - to dla mnie całkowicie dyskwalifikuje ten system, bo po prosu męczą mi się oczy i dostaję szału.

Dziwne i ciekawe jest to, że na screenach wszystko wygląda ostro.

Dzięki,

latet

Odp: Nieostre fonty :-(
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sierpień 2009, 13:07:16 »
Odkopuję, ale pewnie z pożytkiem.

Próbowałem przekopać się przez system i znaleść jakieś opcje od wygładzania krawędzi. Efekty były zawsze połowiczne.

Najlepiej przekopać się przez rejestr systemu.
Odpal regedita i znajdź wszystkie wpisy z

FontSmoothing, ustaw na 1
FontSmoothingType, ustaw na 1

Zresetuj system.

Po tym zabiegu czcionka się poprawiła i już nie jest taka rozmyta.
W 99% przypadkach jest ok, ale np. w Panelu Sterowania nadal ta czcionka jest ... zielona jak u mnie.

Poza nieszczęsnym PS to tak gdzie kolwiek zajrzę czcionka jest zwykła, nierozmyta.