TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows7 - Laptop - Chłodzenie

Windows7 - Laptop - Chłodzenie
« dnia: 30 Maj 2009, 12:07:01 »
Witam wszystkich użytkowników Windowsa 7.

Mam taki problem. Posiadam laptopa Fujitsu ESPRIMO v6505. Otóż odkąd pracuję na siódemce, zauważyłem, że wiatrak w laptopie na okrągło chłodzi. Dokładniej to polega na tym, że wiatrak zaczyna chłodzić, gdy temperatura się podwyższy (ponad 50 stopni) i nie potrafi skończyć :-/ . Z góry wykluczam wszelkie problemy typu kurz. Jeszcze wczoraj (przed instalacją 7, miałem XP) wszystko było ok. Nie działają wszelkie funkcję oszczędzania energii itp. Jedyne co udało mi się uzyskać to zmniejszenie obrotów na wiatraku. Trochę mnie to martwi. Nie dość, że laptop dochodzi do absurdalnych temperatur (31 stopni ... ?! ), to szkoda, żeby chłodzenie się marnowało.

Proszę o pomoc  :-\

Z góry dzięki serdeczne.
Pozdrawiam.
BLESSed.
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2009, 12:21:27 wysłana przez BLESSed »

Odp: Windows7 - Laptop - Chłodzenie
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maj 2009, 12:58:41 »
Pobierz sterowniki ze strony producenta pod viste i zainstaluj w trybie zgodnosci z vistą.

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maj 2009, 12:59:44 »
Zwróć uwagę na dodatkowe oprogramowanie / sterowniki do Twojego sprzętu, być może tu leży problem.

W Acerach 5315 był problem ze sterownikiem pod XP i laptop co jakiś czas się wyłączał. Wystarczyło zainstalować co trzeba i problem znikał. :)

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maj 2009, 13:02:57 »
Pościągałem i zainstalowałem wszystkie sterowniki i programy. Pytanie mam tylko takie - Co znaczy "zainstaluje w trybie zgodności z Vista"?

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maj 2009, 13:10:24 »
Pościągałem i zainstalowałem wszystkie sterowniki i programy. Pytanie mam tylko takie - Co znaczy "zainstaluje w trybie zgodności z Vista"?

Jesli ci sie zainstalowaly wszystkie bez problemu to nie pomoze instalacja w zgodnosci.

Zgadzam sie z yascarr poszukaj jakiegos dodatkowego oprogramowania do tego laptopa na stronie producenta.

Ewentualnie moze byc to spowodowane indeksowaniem zawartosci dyskow ale co do tego pewny nie jestem.

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maj 2009, 13:27:07 »
No cóż. Pościągałem wszystkie dodatkowe programy (Launch Manager, do szybkiego uruchamiania WiFi i System Diagnostic). Nic nie pomogło. Załączyłem DeskUpdate z płyty dołączonej do lapa, który szuka i instaluje wszystkie stery, fixy itd. Nie pomogło  :-\
Kurcze, może to związane jest z tym indeksowaniem o którym mówiłeś...?

Btw. Czy ciągłe chodzenie wiatraka i praca laptopa w względnie niskich temperaturach negatywnie może się odbić np. na trwałości sprzętu?  :-[

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Maj 2009, 13:33:15 »
No cóż. Pościągałem wszystkie dodatkowe programy (Launch Manager, do szybkiego uruchamiania WiFi i System Diagnostic). Nic nie pomogło. Załączyłem DeskUpdate z płyty dołączonej do lapa, który szuka i instaluje wszystkie stery, fixy itd. Nie pomogło  :-\
Kurcze, może to związane jest z tym indeksowaniem o którym mówiłeś...?

Btw. Czy ciągłe chodzenie wiatraka i praca laptopa w względnie niskich temperaturach negatywnie może się odbić np. na trwałości sprzętu?  :-[

Wiec je wyłacz i sprawdź czy po mogło. A co do trwałości sprzętu raczej nie ale do długości pracy na baterii napewno.

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Maj 2009, 13:43:47 »
Wyłączyłem indeksowanie (przynajmniej tak mi się wydaję...) i nie pomogło. Cóż, chyba będę musiał się przyzwyczaić do buczącego lapa, bo Win7 mi się bardzo podoba, a jak sam pisałeś na trwałość sprzętu to nie wpływa...

Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły proszę pisać

Pozdrawiam
BLESSed.

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Maj 2009, 13:49:51 »
Spróbuj ręcznie skonfigurować plan zasilania wejdz w zaawansowane ustawienia i tam poszukaj może tam coś jest nie tak

Wejdź w Panel sterowania\Sprzęt i dźwięk\Opcje zasilania kliknij na Zmień ustawienia planu i na zmien zaawansowane ustawienia zasilania spróbuj tam pokombinować.
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2009, 13:52:41 wysłana przez robert79513 »

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Maj 2009, 14:04:20 »
Próbowałem tam. Są tam dwie opcje -> chłodzenie pasywne i aktywne. Które jak działa to nie wiem, ale z pobieżnych testów wynika, że nie pomogło