Dobra wypowiem swoje zdanie o Vista Xp i Windows 7.
Po pierwsze .
System Windows XP był przełomem ze względu na obsługę systemu plików NTFS, szyfrowanie 128 bit oraz narzędzia programistyczne jak i lepsze bezpieczeństwo sieciowe .Co nie znaczy że był pozbawiony wad. Ale jak na system przełomowy był naprawdę dobry ,mimo ze używam w dużej mierze Linux ,Windows Xp był jest dobrym systemem ,co nie znaczy ze mam mu pokłony dawać.
Nieszczęsna Vista.
Windows Vista jak dla mnie jest systemem dla masochistów .Kompletny brak jakiegokolwiek wsparcia ze strony producentów.(mówię o rzeczywistym wsparciu a nie na siłę napisaniu paru sterowników).Beznadziejne luki w systemie ,które pozwalają na prostacki przejęcie całkowicie władzy na systemem. Dopiero service pack upodobnił ten twór do systemu operacyjnego ale jak dla mnie było juz za późno. Po za tym jeżeli mam płacić za system to za coś co będzie działać a nie wymuszać działania. To system ma słuchać mnie a nie ja systemu. Może dla przeciętnego obywatela to był dobry system ale ja nawet nie mogłem odpalić programu dosowego z emulatorem .Więc prószę bardzo ,jeżeli komuś ten system chodzi stabilnie ma szczęście ci lub tak wykorzystuje moce obliczeniowe swojego komputera. Po za tym w kompilację bawię się w Linuxie i że jest to system niezbędny do mojej pracy mogę i chce poświęcać czas na zabawę z nim a Windows dlaczego ja mam go kompilować ..Microsoft wypuszcza na rynek systemy jak ja to nazywam łopatologiczne ,gdzie użytkownik klika i wszystko działa, zaś w Linuxie niestety trzeba się znać bo bezpieczeństwo oraz stabilność a nie najważniejsza i to użytkownik zawsze decyduje co system robi a nie system decyduje co użytkownik ma zrobić. Takie drobne różnice.
I wreszcie Windows 7.
Windows 7 To pierwszy system z rodziny Microsoft gdzie naprawdę zostało porządnie napisane. Wiadomo że będą jakieś problemy z niektórymi aplikacja ,lecz w krótkim czasie zostanie to zastąpione nowszymi wersjami które będą dziać stabilnie i miło .
Ponadto pierwszy raz mam 64 bitowy system w którym mogę zrobić co zechce przy zachowaniu odpowiedniego bezpieczeństwa. Windows 7 oferuje nawet 1024 szyfrowanie ,ale to nie wszystko Zwiększone bezpieczeństwo sieciowe oraz optymalizacja p[racy sprzętowej przy wykorzystywaniu rzeczywistych wartości sprzętowych pozwalają sadzić że jest to produkt naprawdę dopracowany.
Szybkości działania na wielu aplikacjach równocześnie jest bardzo duża i Xp naprawdę się chowa ale nie wymagajmy od systemu z przed 8 lat ,że będzie działać jak należy na sprzęci e do którego nie był przystosowany.
Zaś wymieniać wszystkich funkcji usprawniających system pozostawię gazetką ,które następne dwa lata będą radziły jak poprawić system
Windows 7 też za 8 lat będzie przeżytkiem i być może z sentymentem powspominamy jak to się na nim pracowało.
Dlatego doceniam prace Microsoft ,i wreszcie im się udało ,choć jak mówię nie ma systemu idealnego .
Na drugi raz jak zechciałbyś prowadzić dyskusje nt. Visty i Linuksa proszę o założenie osobnego tematu bo to nie na temat co napisałeś i proszę o zadbanie o poziom dyskusji.
lukas_gab