Odebrałem osobiście klawiaturę "Klawiatura Microsoft Digital Media Keyboard 3000". I kilka ciekawostek. Po rozpakowaniu szukałem instrukcji. Znalazłem, nawet była część w polskim języku. Treść instrukcji zawierała wskazania jak postępować ze sprzętem Microsoft - a że nie należy go samodzielnie naprawiać, uważać na prąd, nie wyrzucać nieekologicznie itp. Ani słowa o funkcjach tejże klawiatury. Dołączona jest też "rozkładówka", niewielka, w której wspomniano jedynie, że "....klawisz F-LOOK oferuje dwa tryby poleceń....". I to wszystko na temat dość sporej ilości oferowanych funkcji klawiatury. Dołączona jest również płyta z oprogramowaniem między innymi konfiguracji klawiszy funkcyjnych. Na Win XP płyta dała się zainstalować choć wykorzystanie oprogramowania nie jest oczywiste. Na opakowaniu napisane jest ze klawiatura jest do Visty. Przystąpiłem do instalowania płytki na Win 7. I tu niespodzianka! System Win 7 odrzuca program z płytki i za nic nie dopuszcza do instalacji. "Ten program został zablokowany z powodu problemów ze zgodnością" "...IntelliType/Intelli Point istnieje znany problem ze zgodnością z tą wersją systemu Windows...."
Vobis serwuje nam niekompatybilną klawiaturę ze sprzedawanym systemem Windows 7.
Komentarze nasuwają się same i to niezbyt sympatyczne
.
EDIT: Mam prośbę do tych, którzy mają już tę klawiaturę. U mnie lewy Shift+g oraz lewy Shift+h nie tworzą dużych liter. Inne litery z lewym Shift tworzą litery duże. Natomiast prawy Shift+g, itd dają litery duże. Czy to ja trafiłem na taki egzemplarz klawiatury czy "ten typ tak ma?"
Proszę o pomoc i informację. Pozdrawiam