A więc proszę o potwierdzenie, bo chciałbym lekko zmieszać metody:
A więc najpierw tak jak mówi sCooBy^:
Rozpoczynamy instalację, następnie kiedy już system zostanie zainstalowany i uruchomi się kreator wstępnej konfiguracji (proszący o podanie nazwy komputera, daty i godziny itp.), należy nacisnąć kombinację klawiszy CTRL-SHIFT-F3. Spowoduje to ponowne uruchomienie systemu w Audit Mode, specjalnym trybie preinstalacyjnym, z którego korzystają między innymi firmy OEM podczas dostosowywania komputera przed dostarczeniem go klientom. Tryb ten nie wymaga podawania żadnych danych personalizacji i włącza wbudowane konto administratora bez hasła. Następnie otwarte zostanie okno programu Sysprep.
2. Gdy wykonamy wszystkie czynności spolszczające, należy z menu programu Sysprep wybrać opcję Enter System Out-of-Box Experience (OOBE), zaznaczyć opcję Generalize i pozwolić na zamknięcie systemu.
3. Tworzenie obrazu instalacyjnego
Obraz systemu można wykonać tylko w trybie offline, czyli system źródłowy musi być wyłączony. Bardzo ważne jest, aby po generalizacji systemu źródłowego nie uruchamiać go już ponownie - w przeciwnym wypadku trzeba będzie całość powtarzać od zera. Oznacza to więc, że aby przystąpić do tworzenia obrazu należy albo uruchomić inny system z zainstalowanym pakietem Windows Automated Installation Kit (WAIK), albo uruchomić wiersz polecenia w środowisku WinPE z dodanymi programami ImageX oraz PostReflect.
4. Ssamy WAIK http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=C7D4BC6D-15F3-4284-9123-679830D629F2&displaylang=en
5. Tworzymy obraz WinPE: http://www.techit.pl/Artykuly/View.aspx?624.tworzenie+obrazu+iso+lub+pendriva+z+bootowalnym+srodowiskiem+winpe+2.0
6. Do utworzenia samego obrazu służy natomiast narzędzie wiersza polecenia ImageX.exe. Jest ono również dostępne w pakiecie Windows Automated Installation Kit (WAIK). Składnia polecenia ImageX.exe jest następująca:
imagex /compress maximum /flags "Ultimate" /capture D: C:\install.wim "Windows 7 Ultimate"
Parametr flags określa edycję system źródłowego, parametr capture najpierw określa lokalizację systemu źródłowego, a później lokalizację, do której zapisany zostanie nowy obraz. Następnie podaje się opis obrazu. Jeśli źródłowy system to nie Windows 7 w edycji Ultimate, w pierwszym parametrze należy podać HomeBasic, HomePremium, Starter, Enterprise lub Business (koniecznie bez spacji) - zależnie od posiadanej edycji. Proces zapisu przy maksymalnej kompresji jest długotrwały. I podmianka install.wim w obrazie płyty Windows 7
Bo chcę mieć zintegrowane spolszczenie od niego, ale również instalator polski czyli jeśli dobrze rozumuję, potem jeszcze powinienem zrobić to:
Część Druga - modyfikacjia pliku boot.wim
I) Przygotowanie
-Musimy rozpakować plik "lp.cab" np. WinRar'em
Ja rozpakowałem całą zawartość do katalogu "E:\7Work\LP". Będzie to dużo bo ok. 4000 plików i prawie 3000 folderów.
-Aby ułatwić sprawę możesz usunąć wszystkie pliki i foldery *Z WYJĄTKIEM* folderów "Setup" i "Sources"
II) Do roboty ! (czytaj uważnie!)
-Uruchom ponownie program GImageX
-Przejdź do zakładki "Mount"
-W polu "Mount point" wybieramy katalog "X:\7Work\WIM" a w polu "Source" plik "X:\7Work\DVD\sources\boot.wim"
-Wartość "Image" Ustawiamy na 2
-Zaznaczamy pole "Read and write"
-Klikamy na "Mount" - zawartość obrazu boot.wim zostanie wypakowana do katalogu "X:\7Work\WIM"
-Zamykamy program, lecz lepiej zostawić go uruchomionego
Następny krok:
-Otwórz wiersz poleceń jako administator a następnie przejdź do katalogu X:\7Work
-Wydaj kolejno polecenia:
xcopy DVD\sources\lang.ini WIM\sources\ /cheryki
mkdir WIM\sources\pl-PL
xcopy LP\setup\sources\pl-PL\*.* WIM\sources\pl-PL /cheryki
xcopy LP\sources\license\*.* WIM\sources\license /cheryki
-Wróc do programu GImageX
-Zaznacz pole "Commit Changes"
-Kliknij raz na "R/W X:\7Work\WIM X:\7Work\DVD\sources\boot.wim 2"
-Kliknij przycisk "Unmount"
-Po zakończeniu operacji zamykamy program
Nowy obraz boot.wim zostanie utworzony. Gratuluję! Teraz możemy utworzyć nowy obraz ISO z systemem. Polecam użyć programu UltraISO. Wystarczy otworzyć w nim obraz płyty, podmienić znajdujące się w nim pliki install.wim, boot.wim i lang.ini na te zmodyfikowane i zapisać zmiany.
Więc czy uda mi się taka kombinacja?
EDIT: Ach, zapomniałem, będzie pewnie jeszcze trzeba kombinować z lang.ini, aby ustawić domyślny język, ale już się pogubiłem, więc proszę o radę.
EDIT2: Zupełnie się już pogubiłem. Po instalacji xp i win7 na maszynie wirtualnej odpalam przez ctrl-shift-f3, okej mam sysprep, ładuje spolsczenie scoobiego i mam połowę rzeczy nie spolszczoną. To raczej nieodpowiedni temat, spróbuję napisać o tym gdzie indziej.