TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

win 7 wykrywa niską wydajność

Offline rynio

• 176
win 7 wykrywa niską wydajność
« dnia: 04 Sierpień 2009, 18:01:46 »
O co chodzi z tym komunikatem, co wpływa na pojawienie się tego komunikatu, pojawił mi się już parę razy(np. podczas przeglądania internetu podczas zminimalizowanej gry) , a sprzęt mam dobry.

Odp: win 7 wykrywa niską wydajność
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Sierpień 2009, 18:24:36 »
Przy minimalizowaniu gry to normalka.Gra dzialajaca w tle zzera Ram.Zreszta przy uruchomieniu gry automatycznie windows przelacza sie zwykle z trybu aero bo spada wydajnosc.Zamkniesz gre to aero powroci.Zignoruj ten komunikat albo zamknij gre to aero powroci.Jesli  zachowasz aero i gre w tle to system moze rzeczywiscie troche ciac

Offline rynio

• 176
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sierpień 2009, 19:31:05 »
no dobra Ja mam 3gb ramu, więc jakim sposobem spada wydajność? A ta gra wymaga 512 ramu, w dodatku minimalizuje ją nie w czasie grania.

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sierpień 2009, 19:44:42 »
Dobra jakiej rozdzielczosci uzywasz w tej grze i jaka masz pamiec karty grafiki i wreszcie jaka karte grafy.To czy bedzie aero czy nie zalezy nie tyle od samej ilosci Ramu choc takze ale tez od ilosci aktualnie dostepnej pamieci dla karty grafiki a przede wszystkim od wydajnosci karty w MB/s.Wydajnosc jest mierzona przez WinSAT.Pamietaj ze w tle mimo ze gra zminimalizowana to obciaza twoja grafe
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2009, 19:53:20 wysłana przez michalus »

Offline rynio

• 176
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpień 2009, 20:07:19 »
to może od razu podam konkretnie, sprzęt: e5200@3.0, hd4830 512MB, 3gb ram, rozdzielczość 1280x1024.

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpień 2009, 20:30:11 »
Odpowiedz jest prosta moim zdaniem.Napisalem ze aero i jego uruchomienie zalezy od indeksu wydajnosci systemu o ile wiem dla aero musi byc powyzej 3.Przy dzialaniu gry w tle grafa jest obciazona.Nie chodzi o to ze karta ma az 512 ale winsat dzialajacy w tle odczytuje zmiane dostepnej pamieci dla samej karty grafiki a przede wszystkim spadek wydajnosci karty w mb/s.Wydajnosc karty dla obslugi pulpitu spada.Spada tez wydajnosc dla 3d a indeks wydajnosci systemu zalezy od najnizszej wartosci czastkowej.Proponuje dokonac klasyfikacji systemu przy dzialajacej grze w tle

Offline rynio

• 176
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sierpień 2009, 20:34:48 »
a jak gram to aero też zużywa moją kartę graficzną? Co w takim razie proponujesz dla rozwiązania problemu?

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Sierpień 2009, 20:45:44 »
Ustaw sobie we właściwościach pliku uruchamiającego grę:
- Wyłącz kompozycje wizualne
- Wyłącz kompozycję pulpitu

Offline rynio

• 176
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Sierpień 2009, 21:48:51 »
Ustaw sobie we właściwościach pliku uruchamiającego grę:
- Wyłącz kompozycje wizualne
- Wyłącz kompozycję pulpitu

to chyba najgorsze rozwiązanie, jak tak zrobie, to wszystko się pieprzy, internet explorer się zamyka i w ogóle jakieś zawieszki...

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Sierpień 2009, 21:51:36 »
To chyba coś nie tak robisz, ja na stacjonarnym kompie mam tak poustawiane dla wszystkich gier i działa bez problemu a i trochę ramu można zaoszczędzić.

Offline rynio

• 176
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Sierpień 2009, 23:00:49 »
no ale po co mam to robić, skoro z samego microsoftu mówi:
Re: Des Vista Aero slow down computers?
Many tests have been performed by different people and it has been found
that Aero has a negligible affect on the performance of Vista - on an
adequate machine.
--
Regards,

Richard Urban
Microsoft MVP Windows Shell/User
(For email, remove the obvious from my address)

"MarkKim" <MarkKim@discussions.microsoft.com> wrote in message
news:EA334132-ADAF-4A61-BEE9-359335794FBD@microsoft.com...
> Just wondering how much Vista Aero (full effects), vista basic take up cpu
> usuage and memory (main memory not Graphic card memory) and whether it
> slows
> the computer down a bit or not.

Skoro testowali i aero nie ma kompletnie żadnego wpływu na wydajność, to źródło problemu musi być gdzie indziej, tylko co może być źródłem problemu??
W dodatku po co mam oszczędzać ram, skoro mam go dużo?

No i finalnie, dlaczego mi się teraz nie pokazuje ten komunikat skoro robię to samo minimalizuje grę, a wcześniej pokazywał(dodam, że nie wybrałem opcji "nie pokazuj tego komunikatu")
« Ostatnia zmiana: 04 Sierpień 2009, 23:03:49 wysłana przez rynio »

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Sierpień 2009, 23:03:56 »
Co mi tu podajesz informacje na temat Visty skoro masz problem z W7 a po za tym tam jest napisane że ma znikomy a nie żadnego wpływu i nie na wszystkich komputerach.

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Sierpień 2009, 23:08:37 »
Widze ze za wszelka cene chcesz miec to aero przy zminimalizowanej grze ;)Zmien w zaawansowanych ustawieniach systemu w opcji wydajnosc pozycje efekty wizualne na niestandardowe

Offline rynio

• 176
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Sierpień 2009, 21:49:56 »
no mam problem z windows 7 i nic nie dało to włączanie bez aero, jedynie gorzej, bo teraz jak jestem w grze, to dzieje się tak, że wiesza się i nic nie mogę zrobić, jak minimalizuje cały system się wiesza i ledwo mogę zakończyć proces tej gry, i wtedy jest wszystko normalnie.. Jak włączam bez aero to nawet firefox, ie wyłączyły się , wystąpił jakiś błąd, , czyli bez trybu aero się mocno chrzani.
Dla mnie bezwartościowe i bezcelowe są zdania: "ja mam wszystko ok" bo to nie pomoże rozwiązać tego problemu..
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpień 2009, 21:53:21 wysłana przez rynio »

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Sierpień 2009, 22:20:26 »
No aero moze sie wylaczac przy dzialajacej w tle zminimalizowanej grze nawet jak bedziesz mial super grafe.To czy jest aero nie zalezy od tego jaka pamiec graficzna ma karta a od jej wydajnosci dla interfejsu w danym momencie w MB/s.Wiec taki komunikat czy chcesz wylaczyc aero moze sie pojawiac.Zalezy w jaka gre jeszcze grasz jak bardzo obciaza grafike.Zrob ocene klasyfikacje systemu przy dzialajacej zminimalizowanej grze i porownaj wynik kiedy gra nie dziala