TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

xp - 7, konfiguracja lanu i internetu

xp - 7, konfiguracja lanu i internetu
« dnia: 14 Sierpień 2009, 21:11:26 »
Witam
Więc chce skonfigurować lan, międzie 2 komputerami.
1 komputer: Windows 7, karta sieciowa nie wiem jaka dokładnie, zintegrowana, nvidia nForce.
Na tym komputerze jest internet (netia 2mb) , chce aby był także na drugim komputerze.

2 komputer: Windows XP sp3, 2 karty sieciowe; zintegrowana 1394; i Realtek RTL8139 Family

diagnostyka w Windows 7 wskazywała jakiś błąd z ip więc ustawiłem oba klomputery tak:
ip:192.168.1.1 i 192.168.1.2
maska podsieci 225.225.225.0

Zmieniło się tyle że zobacze stan połączenia lokalnego w 7 to ciągne widze ze zwiększają sie odebrane.
Grupa robocza jest ta sama workgroup.

Zainstalowałem na XP poprawkę która niby miała pomóc niestety nie wiem jak się nazywa. Nic nie pomogła

W centrum sieci status widnieje: Sieć niezidentyfikowana

Co teraz z tym zrobić??

Odp: xp - 7, konfiguracja lanu i internetu
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sierpień 2009, 23:41:18 »
tutaj masz rozwiazanie: http://www.sevenforums.com/network-internet/19171-internet-connection-sharing-between-7-xp.html

tez mam xp i w7 na 2 kompach, ale akurat neta dziele przez router. mam za to pytanko co zrobic aby z xp moc wejsc na dysk w7. dodam, ze na w7 udostepnilem dyski w sieci, ale przy wchodzeniu wyskakuje blad i skontaktuj sie z adminem itp.

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpień 2009, 10:10:04 »
Po:
1. musisz miec sieć Domową lub sieć firmową.
2. taka sama grupa robocza
3.podobny IP (1pc 192.168.0.1 2pc 192.168.0.2)
4 wejdz tu Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Centrum sieci i udostępniania\Zaawansowane ustawienia udostępniania

i pozaznaczaj co potrzebujesz

powinno działać bynajmniej i mnie na siec 12 kompów żaden nie ma problemów nawet komputer z w98 daje rade ;)

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpień 2009, 16:28:10 »
zapomnialem widocznie napisac, ze grupa robocza taka sama, kompy sie widza. ipki roznia sie oczywiscie sama koncowka. z kompa gdzie mam w7 ( jeszcze ultimate build 7100) moge wchodzic na dyski z xp, ale na odwrot juz nie, bo pojawia sie ten komunikat o braku dostepu itp.

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpień 2009, 17:08:51 »
a wykonałeś punkt 4

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpień 2009, 17:53:01 »

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpień 2009, 18:21:17 »
moze nie nadales uprawnien dla udostepnionego folderu

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpień 2009, 19:55:50 »
Dysk jest udostepniony w sieci. Sprawdzilem jeszcze raz, uprawnienia sa dla everyone na  pelna kontrola, zmiana i odczyt. jest to siec domowa wiec moge sobie na to pozwolic.

dodam, ze kiedys mialem ten sam problem gdy na 2 kompach mialem xp/win98, wtedy chyba tego tez nie rozwiazalem. pozniej poprostu zmienilem kompa i byly 2x xp (wtedy dzialalo).

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sierpień 2009, 20:09:24 »
moze utworz haslo wiem ze to jakas nowosc w w7 moze to rozwiaze sprawe
przy tworzeniu sieci napewno pytal o haslo wiec sprobuj tego sposobu

Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Grupa domowa

zmien/utworz haslo

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Sierpień 2009, 18:17:39 »
Z haslem czy bez gdy chce wejsc  z XP na dysk W7 caly czas mam:
"dysk xxx nie jest dostepny. mozesz nie miec uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego. skontaktuj sie z administratorem tego serwera, aby uzyskac uprawnienia dostepu.
odmowa dostepu"

dodam ze do folderu z udostepnionymi bibliotekami wchodzi.

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sierpień 2009, 18:48:38 »
a jaka jest sciezka udostepnionego folderu bo jak trzymasz folder w C:/Windows to chodzby nie wiem co nie dostapniesz sie z sieci (chyba)

Moze na pulpicie stworz sobie folder i udostepnij potem sprawdz ( ciezko rozwiazac jest problemy z lanem tymbardziej z udostepnianiem miedzy roznymi systemami)

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sierpień 2009, 21:55:03 »
zrobilem folder na pulpicie z plikiem txt, udostepnilem go. 2 komp widzi folder i moge do niego wejsc. co ciekawe, gdy w uprawnieniach do folderu jest ustawione zapis/odczyt dla grupy domowej to z 2 kompa nie widze pliku w tym folderze. dopiero jak ustawilem dla everyone zapis/odczyt to ten przykladowy plik txt sie pojawil. a i dodam, ze do tego udostepnionego folderu wchodze poprzez wczesniej udostepniony folder z bibliotekami. na  C: i D: nadal nie moge wejsc. oczywiscie te partycje tez maja nadane prawa na everyone (zapis, odczyt, pelna kontrola).

ja wiem, ze ciezko rozwiazac problemy z lanem na 2 roznych systemach, dlatego tutaj pisze i prosze o pomoc;]

btw. za kilka dni na MSDN z tego co czytalem ma sie pojawic win7prof pl. mam zamiar go sciagnac i zainstalowac, ale watpie zeby to rozwiazalo problem. obecnie, jak wspomnialem wczesniej siedze na ultimate 7100.