TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

win7+XP

win7+XP
« dnia: 16 Sierpień 2009, 20:40:52 »
Witam, zainstalowałem win7 bez problemu. Natomiast kłopot polega na tym, że nie włącza mi się menu wyboru systemu. Na dyskach (partycjach) D oraz E są postawione systemy XP. Przedtem mogłem dowolne odmiany XP instalować na C i zawsze były wykrywane tamte systemy. Po instalacji WIN7 nie mogę uruchomić systemów z dysków D i E.
Jak to naprawić??
Pozdrawim

Odp: win7+XP
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpień 2009, 20:43:26 »
Witam, zainstalowałem win7 bez problemu. Natomiast kłopot polega na tym, że nie włącza mi się menu wyboru systemu. Na dyskach (partycjach) D oraz E są postawione systemy XP. Przedtem mogłem dowolne odmiany XP instalować na C i zawsze były wykrywane tamte systemy. Po instalacji WIN7 nie mogę uruchomić systemów z dysków D i E.
Jak to naprawić??
Pozdrawim
Dobrze rozumiem ze masz 2 systemy XP na jednym komputerze ???

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpień 2009, 20:57:18 »
Dobrze rozumiem ze masz 2 systemy XP na jednym komputerze ???

Dobrze rozumiesz. Miałem trzy nawet. C - mój dyk, D - dysk syna, E - dysk drugiego syna. Teraz jak juz pisałem na moim postawiłem win7. Nie potrafię uruchomić systemów synów. KATASTROFA.:(

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpień 2009, 20:59:04 »
uzyj tego programu

EasyBCD 1.7.2

on tworzy bootscreen z mozliwoscia wyboru systemow

wystarczy ze wejdziesz w cheange settings i poustawiasz sobie partycje na ktorych sa systemu mozesz je sobie nawet ponazywac

np.
XP - syn 1
XP - syn 2
W7 - Ojciec Nie uruchamiac grozi katastrofa;)

polecam
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpień 2009, 21:01:55 wysłana przez mateusz2552 »

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpień 2009, 21:10:40 »
uzyj tego programu

EasyBCD 1.7.2

wystarczy ze wejdziesz w cheange settings i poustawiasz sobie partycje na ktorych sa systemu mozesz je sobie nawet ponazywac

np.
XP - syn 1
XP - syn 2
W7 - Ojciec Nie uruchamiac grozi katastrofa;)

polecam

Uzywałem tego. Wszystko ok. Tylko:
1. Krzyczy coś o NTLDR
2. na partycjach(dyskach) D i E nie ma pliku boot.ini a on jest chyba potrzebny.

I jeszce jedno. Czemu nie mogę wejść do katalogu Documents and Settings??

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpień 2009, 21:20:45 »
w zasadzie nie jest potrzebny poniewaz wystarczy jeden ten ktory jest domyslny czyli W7 musisz go tylko skonfigurowac przez ten program

a co do tego bledu nie mam pojecia co to ale sprobuj zajrzec do zakladki add/remove enteries wiem ze tam tez trzeba dodac sciezki pamietaj ze W7 jak i vista juz nie konfiguruje sie recznie w boot.ini lecz C:\Boot\Recovery.bcd tu :) przez konsole DOS ;)

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpień 2009, 21:23:49 »
Jaki komunikat pokazuje sie przy probie wejscja do Documents and Settings?

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpień 2009, 21:24:54 »
a co do tego bledu nie mam pojecia co to ale sprobuj zajrzec do zakladki add/remove enteries wiem ze tam tez trzeba dodac sciezki pamietaj ze W7 jak i vista juz nie konfiguruje sie recznie w boot.ini lecz C:\Boot\Recovery.bcd tu :) przez konsole DOS ;)

Aha, tylko znasz odpowiednie komendy czy tez wpisy w cmd??

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sierpień 2009, 21:26:39 »
nie znam komend bo nigdy sie nie bawilem uzywam EasyBCD poniewaz robie to 10x szybciej i latwiej a co najwazniejsze wygodnie ;)

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sierpień 2009, 21:40:59 »
Jaki komunikat pokazuje sie przy probie wejscja do Documents and Settings?
Że ten katalog jest niedostępny.
ODMOWA DOSTĘPU.

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Sierpień 2009, 22:02:06 »
uzyj tego programu

EasyBCD 1.7.2

......
Po uzyciu tego programu pojawiło sie menu z wyborem systemów. Po wybraniu systemu z dysku D pojawia się taki komunikat:
Invalid BOOT.INI file
Booting from C:\windows\
NTDETECT failed

no i oczywiście system nie startuje

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Sierpień 2009, 23:36:52 »
Teraz mam tak, że jak wybiore tego XP to pisze tylko
NTDETECT failed
Czy ktoś wie jak to naprawić??
Pozdrawiam

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpień 2009, 09:26:00 »
troche poczytalem w necie co to jest NTdetect i wiem ze to cos w stylu identyfikowania sprzetu i innych pierdół które nastepnie leca do jadra systemu ktory jest uruchamiany.

Niestety nie wiem do konca jak ci pomoc musialbys sie bawic BCD do momentu gdy wszystko zadziala.

co ciekawe ja tez mam na innej partycje XP przeszukalem i nie ma w nim boot.ini wiec potwierdza sie teza ze jest nie potrzebny

moze w zlej kolejnosci instalowas systemy
ja bym zrobil tak:

C: XP
D: XP
E: W7

oczywiscie najpierw instaluj system z xp
a jako ostatnią instalke wykonaj W7 poniewaz utworzy on inny bootloader

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Sierpień 2009, 09:40:19 »
Zrób zrzut ekranowy z programu EasyBCD--->View Settings---->Detailed i podaj linka do zrzutu na forum

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Sierpień 2009, 18:01:57 »
.......
moze w zlej kolejnosci instalowas systemy
ja bym zrobil tak:

C: XP
D: XP
E: W7

oczywiscie najpierw instaluj system z xp
a jako ostatnią instalke wykonaj W7 poniewaz utworzy on inny bootloader

Nie instalowałem trzech systemów. Już od dłuższego czasu mam tak to podzielone:
C- Mój system
D- syn1
E- syn 2
Wynika to z tego że oni często coś namieszali w systemie i był kłopot. Ten przytoczony układ jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Mój system ma być na C i basta. I tak zamieniłem swój XP na W7. I jestem poważnie wściekły na producentów Win7. No przecież to jest bez sensu żebym całego kompa, wszystkim domownikom teraz przeinstalowywał.
Na prośbę pana @michalus link do zrzutu ekranu z programu EasyBCD:  [obrazek nie jest już dostępny]
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2023, 16:03:19 wysłana przez Mirahz »