TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows 7 Home Premium 32-bit czy 64-bit oraz jaka wersja ?

Offline Mike

Windows 7 Home Premium 32-bit czy 64-bit oraz jaka wersja ?
« dnia: 23 Wrzesień 2009, 00:36:38 »
Na laptopie HP Pavilion dv5-1299ew lepiej jest zainstalować Windows 7 Home Premium 32 bitowy czy 64 bitowy ?
Procesor: Intel Core 2 Duo P8600 2,40GHz
Pamięć RAM: 4GB
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 9600M GT
Dysk twardy: 500GB

W zakładce "Komputer" w menedżerze urządzeń piszę: Komputer z procesorem x86 obsługujący interfejs ACPI (czyli jak rozumiem komputer z procesorem 32-bitowym, więc ?)

Zamierzam kupić Windows 7 Home Premium - jestem posiadaczem Windows Vista Home Premium 32-bit. W moim przypadku jaką wersję systemu najlepiej kupić (wersję na stronie: http://sklep-ms.pl/121,1,1,kategoria,Home_Premium.aspx ) ?

PS. Nie zamierzam instalować systemu na innych komputerach niż na wyżej wymienionym laptopie.  :-\

Odp: Windows 7 Home Premium 32-bit czy 64-bit oraz jaka wersja ?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Wrzesień 2009, 01:01:52 »
Najlepsza dla ciebie była by wersja x64, jako że masz 4 GB Ram'u i wersja Home Premium jeśli nie jesteś zaawansowanych użytkownikiem komputera, swoją drogą począwszy od Home Premium przez Professional a kończąc na Ultimate/Enterprise, systemy te mało się różnią dla zwykłego użytkownika.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także. - Winston Churchill
Nie ma nic dobrego w wojnie. Z wyjątkiem jej końca. - Abraham Lincoln

Offline Mike

Odp: Windows 7 Home Premium 32-bit czy 64-bit oraz jaka wersja ?
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Wrzesień 2009, 10:20:20 »
Z tymi wersjami to chodziło mi o różnicę w licencjach tak jak to zostało przedstawione na podanej przeze mnie wyżej stronie. Jestem zawiedziony że kupiłem Windows Vista a teraz muszę wyrzucić system i kupić nowy Windows 7, dlaczego upgrade jest droższy od całkiem nowego systemu ? Podkreślam że nie pytałem o wersje Home Premium , Pro , Ultimate tylko o wersje licencjonowania BOX - Upagrade, BOX, OEM. Wiem że OEM jest przypisywany do maszyny i tylko tam  może być potem zainstalowany ale czy nie ma upgrade-a w wersji OEM ?  :-\ A no i pamięć RAM nie powinna raczej tak znacząco decydować o wyborze systemu pomiędzy 32 czy 64 bitowym a raczej procesor.
« Ostatnia zmiana: 23 Wrzesień 2009, 10:22:26 wysłana przez Mike »