TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem z uruchamianiem poprzez skrót

Problem z uruchamianiem poprzez skrót
« dnia: 06 Październik 2009, 15:15:15 »
Otóż wróciłem do domu i starszy brat (omfg) niechcąco chciał uruchomić plik .doc nie mając Worda :)

więc kliknał na PPM -> Otwórz za pomocą -> tam nie wiadomo czemu zaznaczył Internet Explorer i dał OK

Oczywiście zapomniał odznaczyć "zawsze używaj wybranego programu do tego typu plików" przez co od teraz wszystkie skróty .ink czy to na pulpicie, w ogóle jak stworze nowy skrót i go uruchomie to wyskakuje mi okienko internet explorera z okienkiem "czy pobrać dany plik"

dzięki niemu mój cudowny pulpit wygląda teraz tak http://i37.tinypic.com/ta1thf.jpg

Więc o to moje pytanie:
Czy więcie jak odwrócić to co zrobił mój brat? :P czyli, że jak uruchomie dany skrót to uruchamia mi sie dany program ... a nie internet explorer -.-

btw. jak usunąć internet explorer ? :D windows 7 ultimate x64 RTM

Offline Luke

• 423
Odp: Problem z uruchamianiem poprzez skrót
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Październik 2009, 14:21:38 »
Zapewne wystarczy drobna zmiana w rejestrze, żeby to naprawić. Wejdź do rejestru i przejdź do gałęzi HKEY_CLASSES_ROOT\.lnk Czy masz tam jakieś klucze oprócz ShellEx i ShellNew?