TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Wersje Windows 7 za ok 400 zł ??

mati xl

Wersje Windows 7 za ok 400 zł ??
« dnia: 21 Październik 2009, 17:37:16 »
Witam
Mam problem bo napaliłem się bardzo do kupna orginałki a tu znalazłem w jednej gazecie ,że to tylko aktualizacja Visty do 7 :( I tu jest rozczarowanie czy te najtańsze wersje OEM to tylko aktualizacje ?
I jeszcze co to jest wersja BOX czyli czym się różnią te wersje ??

Odp: Wersje Windows 7 za ok 400 zł ??
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Październik 2009, 18:03:39 »
nie,nie sa to aktualizacje wersje oem sa to pelne wersje systemu operacyjnego nie posiadajace pudelka i dzieki temu jest to znacznie tansze niz normalnie  wersja box nie rozni sie niczym od wersji oem chyba tylko roznica jest w cenie  pozdrawiam :)

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Październik 2009, 18:05:16 »
http://sklep.windows7.pl/

Zalety i wady modelu OEM [edytuj]
    * Zalety: Oprogramowanie OEM jest znacznie tańsze od oprogramowania typu BOX.
    * Wady: Przypisanie oprogramowania do jednego komputera lub jego części. Uniemożliwia to ponowną instalację oprogramowania na nowszym sprzęcie zakupionym przez użytkownika tego oprogramowania.

http://www.eprogramy.net/info/licencje/box/
http://www.eprogramy.net/info/licencje/oem/

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Październik 2009, 18:09:40 »
nie,nie sa to aktualizacje wersje oem sa to pelne wersje systemu operacyjnego nie posiadajace pudelka i dzieki temu jest to znacznie tansze niz normalnie  wersja box nie rozni sie niczym od wersji oem chyba tylko roznica jest w cenie  pozdrawiam :)

Różnica jest zasadnicza. Wersję box możesz przenosic na kolejne komputery co w wersji OEM jest niezgodne z prawem

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Październik 2009, 18:57:34 »
W skrócie: kupie OEMa, zainstaluje, zmienię komputer (lub np. płytę główną) i znów muszę znów kupować system? To jest CHORE  :-\
« Ostatnia zmiana: 21 Październik 2009, 19:01:44 wysłana przez SeBoLeX »
HP Pavilion dv5-1020ew  |  Epson Stylus DX4400  |  MS Windows 7 Ultimate (x86) SP1 |  Sony PS2 + Ripper 2  |  X-Box 360 Premium (Jasper) + RGH + iXtreme 3.0  |  HTC HD2 [ICS 4.0.3 by Tytung]

Offline Tom

• 589
  • ;)
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Październik 2009, 19:18:01 »
I aż 400zł za OEMa Home Premium. Polowa ceny i kupię ;)
MSI Wind U100  |  W7 RTM Home Premium

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Październik 2009, 19:20:29 »
Patrząc na to z innej strony to przecież kupując wersję OEM jako samodzielny produkt to nie jest on  przypisany do konkretnego komputera więc w przypadku wymiany sprzętu na nowy, kto nam udowodni że nie jest to właśnie ten pierwszy na którym system został zainstalowany . No chyba że są jakieś inne metody żeby to sprawdzić - tego nie wiem

Offline izaw

• 121
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Październik 2009, 19:23:58 »
W trakcie aktywacji przesyłany jest zakodowany opis komputera, typ mobo, ilość pamięci ,nagrywarka, karta sieciowa itd. Nie jest to jednoznaczne i niewielkie zmiany są dopuszczalne.

Inaczej wyskakuje, że system nie jest aktywowany.
"Nie ma programów bezpiecznie działających, są co najwyżej niedostatecznie przetestowane"
Prawo Murph'ego

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Październik 2009, 19:37:03 »
W trakcie aktywacji przesyłany jest zakodowany opis komputera, typ mobo, ilość pamięci ,nagrywarka, karta sieciowa itd. Nie jest to jednoznaczne i niewielkie zmiany są dopuszczalne.

Inaczej wyskakuje, że system nie jest aktywowany.

Słuszna uwaga. Teraz sobie przypomniałem że jak 3 lata temu kupiłem Win XP Home Edition OEM i używałem tego systemu na starym komputerze to po zakupie nowego kompa i ponownej instalacji nie dało się już tego aktywować.

Offline wezu

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Październik 2009, 19:59:39 »
a czy moze ktos mi wytlumaczyc lopatologicznie czym sie roznia wersje 32 i 64 bitowe?

Offline izaw

• 121
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Październik 2009, 21:16:51 »
Nie bardzo się da.
Zaczynając inny jest rozmiar podstawowego typu danych, a co za tym idzie możliwy do uzyskania zakres wartości.
Za tym idzie nowa konstrukcja wszystkich funkcji systemowych. Ale to pryszcz. Największa zmiana to inny sposób dostępu do zasobów komputera i co za tym idzie możliwość obsługi większej pamięci, większych plików itd.

Dodatkowo dla zapewnienia zgodności z aplikacjami 32 bitowymi, system 64 bitowy zawiera zestaw bibliotek 32 bitowych, dotyczy to API systemowego.
"Nie ma programów bezpiecznie działających, są co najwyżej niedostatecznie przetestowane"
Prawo Murph'ego

Offline Madzia

• 1220
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Październik 2009, 21:32:15 »
Łopatologiczne to nie jest, ale charakter to ma :D

mati xl

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Październik 2009, 19:55:13 »
Bardzo dziękuje za odpowiedź . A jeszcze mam pytanie
Np. Mam zainstalowanego windows 7 OEM i zmieniam kompa ale dysk przenosze i przecież uruchamia się wszystko z dysku i myśle ,że powinno działać bez problemowo albo microsoft nie chce ułatwiać życie ludzią :D
1.Czyli będzie działać jak przeniose dysk do innego kompa ?
2.Albo zmienia procesor to nic się nie stanie z windowsem ??

Offline Tom

• 589
  • ;)
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Październik 2009, 20:03:50 »
Przy przenoszeniu dysku na inną konfigurację jest duże prawdopodobieństwo, że system nie odpali.
MSI Wind U100  |  W7 RTM Home Premium

Offline KilKr

• 274
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Październik 2009, 21:37:57 »
Nawet bardzo duże prawdopodobieństwo. Identyfikator komputera jest generowany na podstawie takich podzespołów jak np. płyta główna, adres MAC karty sieciowej aby uniemożliwić jego przeniesienie na inny komputer. Wymiana procesora nie jest uznawana za istotną zmianę w tożsamości komputera. Na stronach M$ można znaleźć takie informacje na temat tego jakie podzespoły można wymienić i ile może się ich zmienić na raz. Taki FAQ dla Windows 7 jeszcze nie istnieje lub nie udało mi się go znaleźć. FAQ odnośnie dla Visty można znaleźć pod adresem: http://www.microsoft.com/poland/windows/products/windowsvista/buyorupgrade/activationfaq.mspx Myślę że w 7 dużo się w tym temacie nie zmieniło.