TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem z połączeniem internetowym.

Problem z połączeniem internetowym.
« dnia: 07 Styczeń 2009, 02:50:55 »
Witam!

Otóż posiadam dostep do internetu za posrednictwem lokalnej sieci kablowej (mam internet z kablowki). Przez co mam pewien problem, poniewaz po podlączeniu internetu do komputera windows 7 nawiazuje polączenie do modemu ale wyświetla ze modem nie nawiązuje polączenia z internetem. Od razu po tym komunikacie spowrotem podpiolem kabel do laptopa i internet dziala bez problemow. Czy ten problem moze byc spowodowany sterownikami od karty sieciowej?

Z gory dziękuje i pozdrawiam
Dominik.

Offline michau

• 3974
Odp: Problem z połączeniem internetowym.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Styczeń 2009, 20:08:14 »
Ja również posiadam Internet z Kablówki i muszę powiedzieć, że nie mam takiego problemu. Poczekaj dłużej może się połączy?

Offline umcs

• 229
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Styczeń 2009, 20:39:30 »
michau, też mam w tej samej kablówce co ty - Vectra i nie mam problemów. Nie wiem, od czego to może zależeć.

złoty07, a spróbuj podpiąć kabel sieciowy (czy jak to się nazywa, to takie podobne jak w telefonie) zamiast USB albo odwrotnie - USB zamiast tego kabla. Podaj jaki masz modem i jakie sterowniki zainstalowałeś. Bo może musisz zainstalować te od Visty, a jak masz od Visty to od XP.
Uczyłem się indyjskich tradycji, szukałem wyciszenia, ćwiczyłem jogę, uczyłem się "Kamasutry", spróbowałem herbatę "Lipton" i zdecydowałem dalej PIĆ WÓDKĘ.

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Styczeń 2009, 00:04:04 »
Już chyba wiem w czym jest problem. Mam w domu kilka komputerow i do wszystkich mam doprowadzony internet który rozdzieliłem switchem. Dzisiaj gdy znow sprobowalem sie połączyc z internetem problem wynikl miedzy komputerem, a modemem, a nie jak wczesniej miedzy modemem, a internetem. Gdy windows zdiagnozowal problem wyswietlil komunikat, że powodem jest nieprawidłowe IP. Sądze, ze gdy niedługo kupie router, który sam nada wewnętrzne IP problem zniknie. Poniewaz na razie mam wykupione dodatkowe terminale na kazdy z komputerow, co umozliwia rozdzielenie sygnału przez switcha (kiedyś znacznie tańszego niz router).

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Styczeń 2009, 00:43:53 »
IP sobie ustaw takie jak miałeś :)
Zmiana jaka może być potrzebna to adresu MAC w karcie sieciowej sprawdź czy jest taki sam jak w XP czy Viście.
Ja musiałem zmieniać, jak neta zakładałem to miałem na karcie PCI sieciówkę a teraz płyta główna.
Sempron 2.8+(2400Mhz), GA-K8NS, Ram Geil 2GB DDR, X1650Pro 256, HDD:Samsung250, Maxtor160, Seagate80, SBAudigy 4ZS, Samsung 24", Chieftec 450W

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Styczeń 2009, 16:32:00 »
A mógł byś mnie poinstruować gdzie zmienić adres mac ? Bo nie wiem jak to się robi w Win 7.

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Styczeń 2009, 23:17:58 »
To i ja podepne sie pod temat,
Swierzo zainstalowalem 7 i rowniez mam problem z Internetem
Providerem jest Inea (poznanska kablowka)
Modem to Motorola SB5101i.
Sterowniki od xp (z plyty) wogule nie wchodza a pobrane z internetu (strona motoroli) majace pasowac do visty/xp 30/64bit nie pasuja do 7 za bardzo.....
Niewiem czemu ale modem nie daje sie zainstalowac - krotko mowiac nie da sie neta odpalic.
PS. Calosc jest podlaczona do kompa przez USB

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Styczeń 2009, 21:09:12 »
Mi się udało zainstalować sterowniki od modemu a później jeszcze jakaś aktualizacja nawet była na WU.

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Styczeń 2009, 21:23:55 »
A jaki konkretniej model modemu ?
Bo SB5101i przez USB na systemie x64 nie działa.
Musze sprawdzic inny modem. Wczoraj wymienili na nowy. SBV5121E. Moze ten pojdzie (teoretycznie powinien mimo iz nadal zaleczane jest podlaczenie przez sieciowke)

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Styczeń 2009, 18:29:16 »
Thomson TCM420

Offline umcs

• 229
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marzec 2009, 12:01:45 »
Zainstalowałem build 7048 i nie mam neta a na wcześniejszych był.
Modem Webstar Scientific Atlanta EPC2100R2
Nie moge zainstalować sterów do niego, Miałem je na dysku i nie ma tam żadnego setup.exe i nie moge zmienić kompatybilności, instalowałem przez menadzera urządzeń. Na XP mogłem jeszcze przeglądać neta przez ethernet czy jak to sie zwie (taki kabel z wtyczką podobną jk do telefonu) ale na 7 juz nie.
Uczyłem się indyjskich tradycji, szukałem wyciszenia, ćwiczyłem jogę, uczyłem się "Kamasutry", spróbowałem herbatę "Lipton" i zdecydowałem dalej PIĆ WÓDKĘ.

Offline gregor_y

• 1313
  • Ten użytkownik jest zabanowany na zawsze
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marzec 2009, 12:05:11 »
U mnie modem Motorola SB5100 troche stary ale wszystko działa zaraz po instalacji :)

Offline umcs

• 229
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Marzec 2009, 18:22:44 »
Mam pomysła. Spróbuję zamontować partycje widowsową na ubuntu live cd (da sie tak?), ściągnę stery do xp i do visty (jakie tylko są) skopiuję na windowsowe partycje, uruchomię windowsa i pewnie będzie dupa... ale zobaczę. A jak dale nie będą się instalować to zainstaluje 7022 a jak i tu nie to 7000. Ale pier*olenia się z tym...

Ciekawe kiedy wyjdą stery do 7 do mojego modemu? Swoją drogą dobrze w linuksie mają, że tyk... i już neta mją po postawieniu systemu.

EDIT: No i tak jak mówiłem... jedna wielka Dupa... >:(

Już wiem dlaczego nie działa mi net na x64. Po prostu te głupki ze Scientific Atlanta nie zrobili sterów dla systemów x64. No ale dobra, mogę podłączyć ethernetem, tak robiłem na XP kiedy chciałem ściągnąć stery do USB po reinstalce, ale na Seven nie działa mi kabel ethernet. Podłączam i nic się nie dzieje. Nic nie jest zepsute a nie działa. Może cos trzeba ustawić albo coś, no nie wiem... Mógłbym ściągnąć i zainstalować x32 ale chce przetestować 64 bo się naczytałem postów gregor_y'ego i mi się zechciało, hehe.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2009, 17:46:12 wysłana przez umcs »

Offline gregor_y

• 1313
  • Ten użytkownik jest zabanowany na zawsze
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Marzec 2009, 17:43:54 »
Mógłbym ściągnąć i zainstalować x32 ale chce przetestować 64 bo się naczytałem postów gregor_y'ego i mi się zechciało, hehe.

Kiedyś odradzałem 64bitów teraz zachęcam głupi byłem że bałem się postępu najlepiej samemu zainstalowac potestowac a nie głupie komentarze innych czytac że coś jest złę :)

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Marzec 2009, 10:49:55 »
gregor_y, masz fajny modem :D po uncapped czy nic z nim nie robiles? nie chcesz go sprzedac? :P

jak podlaczacie innego kompa pod modem, bez wzgledu czy usb czy rj45, to resnijcie modem.
kazdy modem trzyma w pamieci ostatni aktywny mac (lub kilka ostatnich, zalezy ile cpe ustawi nam operator), i po przekroczeniu max-cpe nie przepusci zadnego innego maca do dhcp (komp nie dostanie ip)
hp hdx 9130el
20,1' hd, c2d 2x2,2GHz, 3GB DDR2-800, 2x160GB Seagate Momentus SATA, RadeonHD 2600XT 256DDR3

hp tx 2550ew
12,1' tablet, turion ZM80Ultra 2x2,1GHz, 4GB DDR2-800, 320GB Seagate Momentus SATA, RadeonHD 3200