TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Touchpad i mysz na USB

Touchpad i mysz na USB
« dnia: 15 Styczeń 2010, 21:38:27 »
Witam od niedawna przesiadłem się na Windows 7 (64bit)  na swoim laptopie. Nie lubie touchpada dlatego używam myszy pod USB na poprzednich systemach istniała możliwość wyłączenia touchpada po podlaczeniu myszy pod 7 nie ma już takiej opcji a touchpad bardzo mnie denerwuje ponieważ gdy coś pisze zawsze go dotkne i znajduje się w połowie tekstu lub kasuje mi się to co napisałem wie ktoś może jak sie pozbyć touchpada tzn. nie chodzi mi o odinstalowanie ale o wyłaczenie podczas pracy zewnetrznej myszki.

Offline hubert1

• 650
  • "bo liczą się wspomnienia, prawda, prawda" :D
Odp: Touchpad i mysz na USB
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Styczeń 2010, 23:28:22 »
jest jedno rozwiązanie ale na stałe. Wejdź w menedzer urzadzen i wylącz touchpad. Będzie oznaczony jako mysz ps2

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Styczeń 2010, 14:10:15 »
Tego właśnie wolał bym uniknąć :-) Nieraz w podróży nie mam jak używać myszy z usb a jak wyłącze touchpada to będę bez myszy ;-)

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Styczeń 2010, 14:57:23 »
 W ustawieniach myszy, które można znaleźć w aplikacji Start > Panel Sterowania > Mysz, powinna znajdować się funkcja Wyłącz w czasie pisania. Dzięki tej funkcji Touchpad wyłącza się w czasie kiedy użytkownik korzysta z klawiatury.
Możliwość regulowania tej funkcji zależy niestety od typu touchpada i sterowników, co oznacza, że nie we wszystkich laptopach da się ją włączyć. W takiej sytuacji można użyć darmowego programu TouchFreeze, który automatycznie wstrzymuje możliwość korzystania z przycisków touchpada w czasie pisania.
W laptopach fimy Acer można znaleźć także kombinację klawiszy, która powoduje wyłączenie/włączenie touchpada. Wystarczy przycisnąć Fn+F7 żeby na czas pisania, czy korzystania z myszy, wyłączyć niechciane urządzenie. W części laptopów innych firm także istnieje podobna kombinacja klawiszy służąca temu celowi. Dokładny opis klawiszy funkcyjnych znajduje można znaleźć w instrukcji obsługi do swojego modelu laptopa.

wysłałem ci linka na pm - jest tam dokładnie opisane jak sobie z tym poradzic ( na wiele sposobow) - tu nie wklejam bo to link do innego forum. pozdrawiam :)
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2010, 15:05:17 wysłana przez kamiton »

Offline Dano

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Styczeń 2010, 16:20:41 »
Zainstaluj sobie osobne sterowniki z programem do touchpada.
Pewnie masz Synaptics