Po kolei:
Mój laptop to Acer AS-5740G.
Wchodzę na stronę Acera, w dziale Serwis wybieram swój model laptopa, wchodzę w zakładkę BIOS. Tam mam 3 wersje: 1.10 (opisaną po prostu BIOS), 1.16 (Changes battery critical from 3% to 5% and battery warning from 5% to 7%) oraz 1.22 (Updates ATI VBIOS (Discrete) & Intel VBIOS (UMA)).
Ściągam wersję 1.10, rozpakowuję, przechodzę do katalogu DOS. Oba pliki (ACERACDC.EXE oraz phlash16.exe) po uruchomieniu pokazują "Błąd podczas wykonywania programu", natomiast gdy uruchomię je jako administrator, pojawia się komunikat o niezgodności wersji. Jest to o tyle dziwne, iż w zakładce BIOS nie mam możliwości wyboru wersji systemu (32- albo 64-bit), jest tylko jedna wersja każdego pliku.
Gdy z kolei cofam się do katalogu głównego, w readme jest napisane, że plik główny to flash.bat. Uruchamiam go, pojawia się okienko "Nuvoton Flash Update Tool" które pyta o rozpoczęcie procesu ściągania. Gdy kliknę "yes", proces przechodzi, pojawia się komunikat "The system flash was updated successfully". W tym samym czasie pojawia się drugi komunikat: "Open flash.sys fail", kurtyna opada, koniec. Ten tutorial, który podałeś, niestety mi się nie przyda, bo to inna wersja oprogramowania.