Cześć,
mam poważne wątpliwości, co do nowej 7ki... mam wrażenie, że powyższe sposoby działają, ale tylko w xp/vista, w 7ce chyba autorzy poszli jeszcze jeden krok dalej i potrzeba czegoś ekstra, by móc zmienić właściciela katalogu lub dysku.
Mój przypadek: zainstalowałem ESET Nod32 Antywirus x64 w Windows 7 x64, następnie odpaliłem msconfig i uruchomiłem system w trybie bez wszystkiego, co nie należy do Microsoft czyli np: jądro nod32 się nie uruchomiło (próby instalacji sp1 dla win7 ale to inna historia). Później chciałem przywrócić wszystko do normy i tutaj pierwsze pytanie: w msconfig przestawiam "uruchom system normalnie" a on sam przestawia na kontrolowany restart bez włączonych usług noda... (3 opcja na pierwszej zakładce msconfig). Jak ręcznie dodam te dwie pozycje od noda to one i tak się nie uruchamiają (tzn. uruchamiają się jednak centrum akcji zgłasza, że nod32 zgłosił systemowi operacyjnemu (?!?!) że chyba nie jest włączony) bo jak klikam na pasek przy zegarku na nod to otwiera się okno i nie widać żadnych opcji... .
No dobrze, odinstaluję zatem noda - pomyślałem - Programy i funkcje->Nod32-> Odinstaluj, restart, i okazuje się, że zostały jakieś katalogi widmo w program files, których nie mogę usunąć i tutaj pytanie odnośnie wątku-> nie jestem w stanie w żaden sposób wyrzucić tych plików po starej instalacji. Czego spróbowałem:
- przejąć na własność katalog z podkatalogami i plikami - odpowiada Akces Deniad!
i że mam od SYSTEM uzyskać uprawnienia
- jestem jedynym użytkownikiem poza Administratorem, który obsługuje komputer, konto admina było wyłączone, po jego włączeniu i zalogowaniu się jako Administrator także nie mogę usunąć plików, nie mogę ich przejąć na własność, nie mogę nadać uprawnień swojemu użytkownikowi, by je usunął
- grupa Administratorzy mają pełne prawa do katalogu
- próba usunięcia uprawnień, by nie były dziedziczone z katalogu nadrzędnego - zgłasza ten sam brak dostępu i sugeruje uzyskanie uprawnień od system
- unlocker nie zgłasza, by jakikolwiek proces trzymał te pliki
- UAC jest wyłączony, nie tylko suwakiem ale sprawdziłem też w rejestrze i wartość jest na 0 (choć on tutaj chyba nie ma nic do rzeczy, to tylko upierdliwy symulant sypiący komunikatami z pięknym przyciemnieniem tła... dżizus krajst...)
- wyłączyłem ochronę dysku C - żadnych kopii itd. itp. wyraźnie przyspieszył system przy instalacjach itd. jednak katalog windows ma w tym momencie 28,8GB !!!! dodatkowo ukryty katalog Program Data na C pożarł kolejne 800MB...
- odinstalowałem WSZYSTKIE programy tak, że na liście w Programy i funkcje nie ma niczego - jak łatwo się domyślić, też nie pomogło
Pytania:
1) jak mam usunąć ten katalog?
2) próbowałem usługi Noda usunąć z rejestru jednak nie mam dostępu, dlaczego? (tak, uruchomiłem regedit jako administrator z konta Administrator i mojego konta z grupy Administratorzy i nadal nie mogę usunąć tego wpisu, pomimo, że usługa jest zatrzymana)
3) dlaczego msconfig nie pozwala mi powrócić do "Uruchamianie normalne"? (także jako administrator itd. itp.)
4) nie mam pojęcia co dalej - po blisko 6 miesiącach nie jestem w stanie spersonalizować systemu, by był dla mnie wygodny a te wszystkie rzeczy, które przeszkadzają i wygląd, którego po prostu nie znoszę ... - back to windows XP? :-) - tak, zapoznałem się z podręcznikiem użytkownika - blisko 150 stron o niczym... aero szejk, flip flap i co tam jeszcze... masa niepotrzebnych rzeczy - naprawdę nie potrzebuję funkcji WINDOWS+right arrow by przesuwać okno...
a teraz jeszcze to - nie mogę zainstalować swojego Noda32 bo on bez względu na wszystko próbuje się instalować do tego samego katalogu i jako, że nie ma praw do niego... zostaje mi tylko format i ponowna instalacja systemu operacyjnego
by skasować jeden katalog?
PS: a tak jeszcze nawiasem - na folderze nie mam żadnej kłódki