TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

DUŻY PROBLEM z wieszającym się komputerem i BLUE SCREENY

DUŻY PROBLEM z wieszającym się komputerem i BLUE SCREENY
« dnia: 18 Sierpień 2010, 00:07:49 »
mój problem zaistniał około miesiąca temu , komputer wieszał się całkowicie na wybranych aplikacjach 3D głównie :

- Modern Warfare 1
- Bad Company 2
dziwne bo Modern Warfare 2 chodzi bez zarzutu

wiem że to było powiązane z pamięcią Ram (Kingmax 2 GB 1066) ale nie wiem co było przyczyną dokładnie

postanowiłem dokupić kość Ramu (Kingmax 2 GB 800) problem faktycznie zniknął ale pojawił się nowy - BLUE SCREENY

oto log wykrzesany z WhoCrashed

On Tue 2010-08-17 20:18:34 your computer crashed
This was likely caused by the following module: ntoskrnl.exe
Bugcheck code: 0x50 (0xFFFFFA8002FCF35A, 0x0, 0xFFFFF80003DBFC8C, 0x2)
Error: PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Dump file: G:\Windows\Minidump\081710-45037-01.dmp
file path: G:\Windows\system32\ntoskrnl.exe
product: Microsoft® Windows® Operating System
company: Microsoft Corporation
description: NT Kernel & System
The crash took place in a standard Microsoft module. Your system configuration may be incorrect, possibly the culprit is in another driver on your system which cannot be identified at this time.

jak widać problemem jest "" ntoskrnl.exe ""

jak tylko włożę kość Ramu kupioną Kingmax 2 GB 800mhz , prędzej czy później pojawi się BLUE SCREEN raczej prędzej

proszę o pomoc , bo już dostaję szału

chciałbym też dowiedzieć się od was jak przebudować/naprawić/stworzyćnowy plik boot.ini w Windows 7 oraz ten cholerny ntoskrnl.exe

Offline kamiton

• 1287
Odp: DUŻY PROBLEM z wieszającym się komputerem i BLUE SCREENY
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpień 2010, 00:32:27 »
sprobuj przeinstalowac sterownik cheapsetu. jak nie pomoze to format , jak format nie pomoze to servis :)

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpień 2010, 08:30:24 »
Mi to wygląda na problem z pamięcią ram jak by któraś z kości była uszkodzona, zrób skan pamięci programem memtest86+.

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sierpień 2010, 14:27:05 »
Wyjmij starą kość (1066) i wsadź tylko tą osiemsetkę ;) Bo z tego co wywnioskowałem to ta pierwsza kość cały czas jest w komputerze;)
Zobacz też ile MHz masz ustawione na szynie RAM ;) Bo Kingmaxy 800 ładnie kręcą się na około 960MHz, ale raczej nie na 1066 ;)

Guest

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpień 2010, 18:10:17 »
BLUE SCREENY wywołuje czasami mała ilość pamięci ram może 2 GB to za mało na twój komp.

chciałbym też dowiedzieć się od was jak przebudować/naprawić/stworzyćnowy plik boot.ini w Windows 7

Program Active@ Partition Recovery 5.5 może ci ten plik naprawić. ;D

Active Partition Recovery - program odzyskuje uszkodzone i utracone partycje dysku twardego.
Narzędzie samoczynnie potrafi naprawić plik BOOT.INI który odpowiedzialny jest za prawidłowe
uruchamianie systemu Windows.

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpień 2010, 00:40:24 »
co do naprawy boot.ini oraz ntoskrnl.exe w poprzednich widowsach były proste sposoby na ich naprawienie bez zbędnych programów zewnętrznych http://www.youtube.com/watch?v=j69K9H87j2s

zainstalowałem sterowniki do chipsetu (podczas ich instalacji trwało to długo zawsze występują błędy- nieznane ) problem nie zniknął zainstalowałem również ATK0110 ACPI UTILITY bo był konflikt w systemie , nie pomogło

jak tylko włożę kość800mhz 2 GB zawsze , czasem po pół dnia mam blue screen a niekiedy natychmiast

teraz mam zamontowaną jedynie 1066 , proszę o następne pomysły i dzięki za pomoc

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpień 2010, 08:45:28 »
Na tej 1066 wszystko jest ok?

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpień 2010, 20:27:20 »
tak jest ok , ale kiedy dołożę 800 mhz od razy blue screen

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpień 2010, 20:41:00 »
Więc trzeba było kupić 2 taką samą kość a nie 800 problem może być taki że obie mają inne parametry
i gryzą się między sobą, nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem żeby ktoś tak mieszał kości z innymi parametrami ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2010, 20:57:13 wysłana przez robert79513 »

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Sierpień 2010, 00:37:01 »
witam ponownie , otóż uruchomiłem tym razem komputer na samej kości 800 mhz kingmax 2 GB w celu ustalenia w końcu o co chodzi , wyniki były zaskakujące

komputer uruchomił się i zacząłem zamykać procesy w menadzerze zadań a cely wykonania memtestu

zauważyłem że za każdym razem kiedy zamykałem proces od bluetooth (bluesoleil) 32 bit - zawsze występował blue screen (sprawdziłem 2 razy zawsze to samo)

za trzecim razem nie zamykałem procesu i wykonałem memtest , memtest doszedł do 195 % około półtorej godziny - zero błędów

wtedy to po następnym uruchomieniu komputera odinstalowałem sterowniki bluetooth

a obecnie teraz włożyłem już dwie kości wszystkie ustawienia w biosie dałem na auto i czekam co z tego wyniknie narazie nie ma blue screena ale to się może jeszcze zmienić , oby nie

co myślicie na ten temat :) ?

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Sierpień 2010, 08:28:01 »
Tak bluesoleil powoduje BSOD (sam miałem taki przypadek) ale kto mógł wiedzieć że masz go zainstalowanego?

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Sierpień 2010, 10:00:32 »
omg co za historia .... ale dobrze że się zakończyło ok  :)