TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem z instalacja świeżej kopii 7 na viste

Problem z instalacja świeżej kopii 7 na viste
« dnia: 28 Luty 2011, 21:32:55 »
Witam.

Wczoraj padł mi system pod vistą, mam tam bardzo ważne informacje nie mam płytki visty  a także 1 partycję.
 I Tu mam problem, czy moje dane z moich dokumentów i pulpicie podczas instalacji siódemki na VISTĘ nie zostaną usunięte?

Pozdrawiam
Kamil.

edit

I czy przy instalacji świeżej kopii potrzebne jest formatowanie dysku na którym jest vista i te ważne dane?
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2011, 21:34:44 wysłana przez spamek2 »

Offline kamiton

• 1287
Odp: Problem z instalacja świeżej kopii 7 na viste
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Luty 2011, 21:46:33 »
najlepiej w takim przypadku sciagnac z neta jakakolwiek dystrybucje live linuxa , bo nie trzeba go instalowac a za jego pomoca odzyskac dane

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Luty 2011, 21:51:52 »
probowalem i nie potrafie.

Sciagnelem xp mini ale on nie widzi dysku bo bylo trzeba zmeinić   Z AHCI NA IDE. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Kamil.

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Luty 2011, 23:38:28 »
Okej! :) już wiem, że dane z dysku zostaną w folderze windowsOLD       teraz mam inny problem, przy próbie zainstalowania właśnie tej świeżej kopi windowsa 7 na viste mam komunikat "nie można zainstalować systemu windows w tym obszarze dysku twardego. Partycja nie jest rozpoznawalnego typu.   W okienku widnieje infomacja

o Typie : podstawowy.

POMOCY

Trzeba zmienic system plikow w konsoli gdzies? jak to zrobić?

EDIT: zmienilem partycje z fat32 na ntfs ale partycji na której prawdopodbnie jest instalka visty

- nie moge wejsc na prawie zapelniony dysk z pozycji cmd  przy probie odzyskiwania systemu wykrywa owa viste ale w lokalizacji pisze: (NIEZNANY) ACER

a w menu instalacji systemu dokladniej mam:

Calkowity rozmiar                             wolne miejsce               typ
Dysk 0 Partycja 1 :PQSERVICE                  9.8 GB                                              1.9 GB                        system
Dysk 0 partycja 2: ACER                                  288.3 GB                              69.8                      podstawowy

wlasnie na owej parycji padl mi system ( odpalilem jakis program partition magic w biosie reset i checkdisk nie moze sie otworzyc ) i na tej chce zainstalowac windowsa 7 przy zachowaniu danych ale niestety przy probie mam taka informacje

"nie można zainstalować systemu windows w tym obszarze dysku twardego. Partycja nie jest rozpoznawalnego typu.   W okienku widnieje infomacja"

Co zrobic bym mogl wejsc z komendy cmd na niego  i moc zainstalowac system?

Prosze o pomoc
Kamil.
« Ostatnia zmiana: 01 Marzec 2011, 01:47:23 wysłana przez spamek2 »

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Marzec 2011, 17:42:45 »
ma ktos jakis pomysl? 3 dzien juz nad tym siedze i nic ;/

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marzec 2011, 20:04:42 »
meczysz sie juz trzeci dzien i w koncu stracisz wszystkie dane - zamiast zrobic jak napisalem (a zajelo by ci to max 4 godzinki na kopiowaniu danych + - w porywach 2 godzinki na postawieniu systemu ze sterownikami i podstawowymi aplikacjami)

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Marzec 2011, 20:22:15 »
w linuxie nie wykrywa mi dysku.

nie moge wejsc z niego z cmd
nie moe zainstalowac systemu na nim

W GP Arted  jest oznaczony jako hidden  dalej nei wiem co zrobic, pomocy

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Marzec 2011, 20:52:07 »
PROBLEM ROZWIAZANY.

przestawilem z HIDDEN NA BOOT nie widzianego dysku w GParted