TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Bootowalna płyta Windows 7 i format

Bootowalna płyta Windows 7 i format
« dnia: 24 Luty 2009, 02:48:49 »
Witam !

Jeżeli uruchomię instalacje Windows 7 przez bootowalną płytę dvd to czy w menu instalacyjnym Windowsa 7 będe miał możliwość sformatowania i utworzenia nowych partycji tak jak to miało miejsce przy instalacji Windowsa XP ? Na Swoim komputerze mam tylko jedną partycje, a na niej zainstalowaną Viste. Chce sformatować tą partycje a następnie podzielić ją na 2 lub 3 inne partycje i zainstalować na jednej z nich windowsa 7, będzie to możliwe z poziomu menu instalacyjnego Windowsa 7 ? W XP było to b. wygodne rozwiązanie czy tak samo jest w przypadku instalki win 7 ? Z góry dziękuje za odpowiedż !

Odp: Bootowalna płyta Windows 7 i format
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Luty 2009, 08:24:18 »
tak
HP ProBook Windows 7 x64
Help IT
"Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół"

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Luty 2009, 14:48:54 »
W XP było to b. wygodne rozwiązanie czy tak samo jest w przypadku instalki win 7 ? Z góry dziękuje za odpowiedż !

W w7/Viście jest to jeszcze wygodniejsze, bo jest tam graficzny program do zarządzania dyskami. ;)
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Luty 2009, 14:50:42 »
Wielkie dzieki za odp.Zaraz się zabieram za instalacje
windy 7 na moim lapku  ;D

Offline Mercor

• 557
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Luty 2009, 15:54:15 »

Win7 utworzy Ci 2 partycje, nie wystrasz sie tym jak co niektorzy, tak ma byc ;)

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Luty 2009, 18:09:25 »

Win7 utworzy Ci 2 partycje, nie wystrasz sie tym jak co niektorzy, tak ma byc ;)
a ta druga to jakaś niewidoczna? bo mi zrobiło tylko jedną przy instalacji na starym niepotrzebnym dysku bo tak chciałem :-X

Offline mk

• 165
  • everybody lies
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Luty 2009, 21:49:23 »
Ja też mam pewne pytanie. Mam 2 partycje C i D. Chcę je skasować i zrobić trzy nowe partycje. Da się tak z poziomu instalatora Win 7?? Jeśli nie to jak inaczej?

Offline gregor_y

• 1313
  • Ten użytkownik jest zabanowany na zawsze
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Luty 2009, 22:03:46 »
Ja też mam pewne pytanie. Mam 2 partycje C i D. Chcę je skasować i zrobić trzy nowe partycje. Da się tak z poziomu instalatora Win 7?? Jeśli nie to jak inaczej?

Da radę ale chyba utracisz dane jesli jakies masz weż sobie patricion magic.

Offline mk

• 165
  • everybody lies
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Luty 2009, 22:34:47 »
Dane mam zgrane na Pendrive więc, da radę z poziomu instalatora Win7?

Offline gregor_y

• 1313
  • Ten użytkownik jest zabanowany na zawsze
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Luty 2009, 22:39:33 »
Dane mam zgrane na Pendrive więc, da radę z poziomu instalatora Win7?

O ilę pamiętam to tak jest opcja kasowania patrycji,utworzenia nowej,połączenia wiec tak z poziomu instalatora win7 dasz rade...

Offline mk

• 165
  • everybody lies
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Luty 2009, 23:04:54 »
A nie wyszkoczy jakiś błąd? Bo w XP nie dało się usunąć partycji C bo były tam pliki tymczasowe. A ma ktoś jakieś Screeny? Żeby było mi łatwiej?

Offline TonyM

• 471
  • Que te pasa man?
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Luty 2009, 23:12:00 »

możesz zostawić partycje na której masz teraz windows, a tą druga podzielić na dwie np. programem PartitionMagic 8.0 z poziomu windowsa... potem podczas instalacji w7 zrobisz tylko formata i zainstalujesz wina...

Offline mk

• 165
  • everybody lies
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Marzec 2009, 16:55:49 »
Nie widze w instalatorze Win7 możliwości formatowania dysku, można wybrać tylko dysk na którym ma zostać ona zainstalowana. Mam build 7022.

/Edit:

Jak zrobić bootowalną płytę Win 7??? Bo moja się nie bootuje
Proszę o pomoc.
« Ostatnia zmiana: 01 Marzec 2009, 18:15:46 wysłana przez mateuszk222 »

Offline Sotom

• 1113
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Marzec 2009, 22:13:22 »
Nie widze w instalatorze Win7 możliwości formatowania dysku, można wybrać tylko dysk na którym ma zostać ona zainstalowana. Mam build 7022.

/Edit:

Jak zrobić bootowalną płytę Win 7??? Bo moja się nie bootuje
Proszę o pomoc.

W instalatorze masz coś takiego jak Advanced Disc Options czy cos takiego. I po kliknieciu pojawia Ci sie opcja FORMAT.

Co do bootowania to jest tutorial na ten temat.

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Marzec 2009, 20:23:58 »
A ja mam 3 partycje: C (z XP) D: (z danymi) i E:(też z danymi). czy podczas instalacji ędę mógł nap. sformatować E: i na niej zainstalować 7 a te dwie zostawic w spokoju?